Τι θέλει να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις συνεχείς απειλητικές επιστολές για δασμούς, που στέλνει στους «ταλαίπωρους» εμπορικούς του εταίρους; Αναζητώντας μια εξήγηση, οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank υποστηρίζουν δύο θεωρίες:
Η μία είναι η πλέον γνωστή… TACO, ακρωνύμιο του «Trump Always Chicken Out» (Ο Τραμπ πάντα διστάζει).
Η φράση αυτή έχει γίνει σλόγκαν μεταξύ των traders και στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Τραμπ συνήθως αποσύρει τους υψηλούς δασμούς που αρχικά ανακοινώνει λίγο πριν ή λίγο μετά την έναρξη ισχύος τους», σημειώνει η γερμανική τράπεζα.
Η άλλη θεωρία είναι του… «σαλαμιού»- η στρατηγική με την οποία μια αμφιλεγόμενη ή δύσκολη ενέργεια, επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς μικρών, φαινομενικά ασήμαντων βημάτων. Όπως δηλαδή, το κόψιμο ενός σαλαμιού σε λεπτές φέτες.
Μέτρα με το… «μέτρο»
Οι «νέοι» δασμοί μπορεί μάλιστα, να είναι σχεδόν παρόμοιοι με εκείνους που ανακοίνωσε ο Τραμπ πριν τρεις μήνες στην «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Αλλά, επειδή τα «νέα μέτρα», ανακοινώνονται σε… φέτες, αυτή τη φορά είναι πιο εύπεπτα και η αγορά φαίνεται να μπορει να τα χειριστεί καλύτερα», εξηγεί η Commerzbank.
«Πρέπει να πούμε ότι αυτό κάνει τη διαφορά για την αγορά. Στην περίπτωση του «TACO», θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική αστάθεια την 1η Αυγούστου, εάν ο Τραμπ δεν υποχωρήσει αυτή τη φορά και οι δασμοί τεθούν πράγματι σε ισχύ. Στην περίπτωση του «σαλαμιού», πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε μια σημαντική επιδείνωση των βασικών μεγεθών, προτού αντιδράσει η αγορά.
Ολα για μια συμφωνία
Για τον πρόεδρο Τραμπ, όλα περιστρέφονται γύρω από μια επωφελή για τις ΗΠΑ, συμφωνία. Τι μαγειρεύει, για παράδειγμα, στην Ουκρανία; Μια επωφελή συμφωνία για τη χώρα του. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Τώρα απείλησε τον Πούτιν ότι αν δεν επιτευχθεί «συμφωνία» εντός 50 ημερών, η Ρωσία και οι εμπορικοί της εταίροι θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100%, κυρίως στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
«Είναι ο πόλεμος του Τζο Μπάιντεν, όχι δικός μου», επανέλαβε ο Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να πουλήσει αμερικανικά όπλα σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τα προωθήσουν στην Ουκρανία. Πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο . Μια εβδομάδα αργότερα, ο Τραμπ υπαναχώρησε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να θεωρηθεί στο εκλογικό του σώμα ως ο ηττημένος στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρώτον, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για τον πόλεμο στην Ευρώπη. Δεύτερον, η αμερικανική βιομηχανία όπλων θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με τις νέες παραγγελίες από ευρωπαϊκές χώρες.Η συνέντευξη Τύπου του Τραμπ έδωσε την αίσθηση μιας διαφημιστικής εκδήλωσης για την αμερικανική βιομηχανία όπλων. Οπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος: «Κατασκευάζουμε τους καλύτερους εξοπλισμούς στον κόσμο».