H πανδημία έφερε χαλάρωση και τα 50 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα με την εγγύηση της ΕΚΤ πλημμύρισαν την αγορά. Tώρα η αυλαία κλείνει και οι Βρυξέλλες κήρυξαν αλλαγή πολιτικής, που σημαίνει ότι ξαναμπαίνουμε στον δρόμο της προσαρμογής.
Ο νέος δημοσιονομικός κανόνας που κρύβεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Τροποποίηση του ν. 4270/2014 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2024 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών και λοιπές διατάξεις» φέρνει ακριβώς αυτή τη συγκράτηση των δαπανών.
Περί του συγκεκριμένου ζητήματος μίλησε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αλλά η σημασία των όσων είπε καλύφθηκε από τον κοπετό του Μεταναστευτικού, καθώς τη μέρα εκείνη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την ανάσχεση των ροών από τη Λιβύη.
Με δεδομένο ότι το 2027 θα είναι χρονιά εκλογών, το 2026 θα είναι το έτος όπου η κυβέρνηση θα ανοίξει το «πουγκί των παροχών», όπως συνηθίζεται να λέγεται…
Και μόνο από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα για το 2026 διασφαλίζει 500 εκατ. πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έρχεται να προστεθεί στο περίπου 1 δισ. που έχει ήδη δοθεί σε ενοικιαστές, χαμηλές συντάξεις, άτομα με αναπηρία, χρηματοδότηση επενδύσεων κ.λπ.
Ο νέος δημοσιονομικός κανόνας κάνει απαγορευτική την αύξηση των δαπανών ακόμα και όταν τα έσοδα πάνε καλά, σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός. Αντίθετα, κατά τον ίδιο, όταν υπάρχει ύφεση η δημοσιονομική πολιτική θα μπορεί να είναι περισσότερο ευέλικτη, όπως ακριβώς στην πανδημία του Covid.
Επίσης, τα πλεονάσματα των εσόδων θα πηγαίνουν στη μείωση του χρέους, ενώ προς θεραπεία των κοινωνικών αναγκών θα διατίθενται τα έσοδα που θα προέρχονται από τη φοροδιαφυγή.
Για το νέο πλαίσιο μίλησε και ο πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, που πρέπει να του πιστωθεί η εργώδης προσπάθεια να βάλει κανόνες τόσο στις δύσκολες εποχές πριν από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά το 2015 (από το Γενικό Λογιστήριο που είχε την έδρα του ως υφυπουργός), όσο και μετά το 2019 που ανέλαβε υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για τον νέο δημοσιονομικό κανόνα, που μάλλον προς την αυστηρότητα ρέπει. Θύμισε λίγο τον Κώστα Καραμανλή το 2009, όταν πριν από τις πρόωρες εκλογές είπε πολλές αλήθειες για την οικονομία, χωρίς όμως να τον ακούσουν οι Έλληνες που είχαν παρασυρθεί από τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Δεν ξέρουμε αν η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού περιέχει κάποια σημειολογία επερχόμενων εξελίξεων και παρά τα όσα μπορεί κάποιος να καταλογίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι ο λόγος του έχει γωνίες και δεν αποσκοπεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους!