Skip to main content

«Κίτρινη κάρτα» στη «Βασίλισσα» της ΕΕ

JUSTIN TALLIS/Pool via REUTERS/File Photo

Στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που  μιλούν ανοιχτά για «σύστημα φον ντερ Λάιεν»

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αναστενάξει με ανακούφιση: Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσαν ακροδεξιοί και εθνικιστές ευρωβουλευτές- 360 ψήφους κατά, 175 υπέρ και 18 αποχές.

Ακόμα και μια νίκη όπως αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως Πύρρεια. Γιατί η  πρόταση μομφής δεν είναι όμως πολιτικό «μικροπράγμα», όπως λένε ορισμένοι υποστηρικτές της «Βασίλισσας της Ευρώπης»-αυτό είναι το παρατσούκλι της φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, καθώς η συμπεριφορά και το επικοινωνιακό στυλ της φον ντερ Λάιεν εμπεριέχει «μοναρχικά» ,παρά δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Αν και ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι η φον ντερ Λάιεν είναι η ηγέτιδα που μπορεί να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Τραμπ.

Στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που  μιλούν ανοιχτά για «σύστημα φον ντερ Λάιεν», το οποίο, όπως ισχυρίζονται μεταξύ άλλων έχει την Επιτροπή υπό τον έλεγχό της – επειδή είναι πλήρως προσαρμοσμένο σε αυτήν.

Η φον ντερ Λάιεν παρεμβαίνει σε βασικούς τομείς των Επιτρόπων της, όπως φάνηκε και στη διαμάχη με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. Την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις. Η φον ντερ Λάιεν έστειλε μαζί του και τον προσωπάρχη της, Μπιορν Ζάιμπερτ. Γιατί άραγε;

Η Επιτροπή «είμαι εγώ»

Αναμφίβολα, η πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να το κάνει επειδή οι αρμοδιότητες των Επιτρόπων συνήθως δεν ορίζονται με σαφήνεια. Αυτό συνέβη πρόσφατα με την απόφαση για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ και την χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να επιτραπεί ο υπερδανεισμός των κρατών μελών.

Ο αρμόδιος για την Αμυνα, Επίτροπος, Άντριους Κουμπίλιους, απλά ενημερώθηκε, μετά τις εξαγγελίες της Προέδρου.

Η φον ντερ Λάιεν έχει καταφέρει επίσης να διασφαλίσει ότι κανένα μέλος της Επιτροπής δεν θα αναπτύξει ξεχωριστό πολιτικό προφίλ. Ένα μάθημα που η Γερμανίδα πολιτικός έχει σαφώς λάβει  από την πρώτη της θητεία: Τότε, ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς και η Φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ως πολιτικά στελέχη με μεγάλο ειδικό βάρος, μπορούσαν να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις- ενοχλώντας μερικές φορές την Πρόεδρο της Κομισιιόν.

Αυξανόμενη δυσπιστία

Σε κάθε περίπτωση, παρά την νίκη της στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, η όλη διαδικασία πρέπει να θεωρηθεί ως έκφραση αυξανόμενης δυσπιστίας προς την Γερμανίδα πολιτικό.

Υπήρξαν πολλοί ευρωβουλευτές της πλειοψηφίας-κυρίως Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι-που  καταψήφισαν την πρόταση μομφής με βαριά καρδιά. Γιατί απλά την πρωτοβουλία είχε η άκρα δεξιά.

Πολλοί ευρωβουλευτές της «συμπολίτευσης» ισχυρίζονται επανειλημμένα ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει αλλάξει από τότε που τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν δύναμη. Η προστασία του κλίματος έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα και υπάρχει λιγότερη προθυμία για συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις.

Η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν πέρασε λοιπόν, τον «κάβο», αλλά αποδυναμωμένη στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, η πρόταση μομφής αποτελεί σαφή προειδοποιητική βολή. Μένει να δούμε ποιες συνέπειες θα έχει από αυτή την προειδοποίηση, το «σύστημα φον ντερ Λάιεν».