Πολύ κακό το κλίμα στην κυβέρνηση, λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και όχι μόνο για τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, αλλά λόγω των «πληροφοριών» ότι έρχεται και δεύτερο κύμα.
Βοούν οι Βρυξέλλες ότι ακολουθεί και δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με «σπαρταριστούς» διαλόγους μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και αρμοδίων του αμαρτωλού οργανισμού.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και εν αναμονή μάλιστα αποκαλύψεων για τη διανομή και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται. Ελάχιστοι περίμεναν ότι το σκάνδαλο των ρουσφετιών και των παράνομων επιδοτήσεων, θα έπαιρνε τέτοια διάσταση.
Λογάριαζαν φαίνεται χωρίς τους…ξενοδόχους! Τους Ευρωπαίους εισαγγελείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.
Κάποιοι πίστευαν επίσης ότι το γραφειοκρατικό ευρωσύστημα στις Βρυξέλλες, δεν θα επέτρεπε να βγει στην επιφάνεια η υπόθεση.
Δεν είναι μυστικό ,πώς κάποιοι υπολόγιζαν στις… πολύ καλές σχέσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Έλα όμως που και εδώ υπήρξε «πρόβλημα»: Η πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής δεν είναι και στα καλύτερά της αυτή την εποχή.
Η «αδυναμία» της φον ντερ Λάιεν
Η υποτιθέμενη πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά.
Ηδη, η φον ντερ Λάιεν αποτελεί αντικείμενο πρότασης μομφής που κατέθεσαν 74 ευρωβουλευτές σχετικά με το σκάνδαλο με τα κρυφά γραπτά μηνύματα με το αφεντικό της Pfizer. Ενα σκάνδαλο για το οποίο η πρόεδρος της Κομισιόν έχει καταδικαστεί ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Φυσικά, αν και συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο 10% των ευρωβουλευτών για να συζητηθεί και να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να περάσει η μομφή. Για να εκδιωχθεί η φον ντερ Λάιεν από το θρόνο της πρέπει να εξασφαλιστεί πλειοψηφία των δύο τρίτων ή τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές, που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 234 της Συνθήκης της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 26 χρόνια, η Κομισιόν του τότε προέδρου Ζακ Σαντέρ, αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί, μετά τις κατηγορίες για πολύ μικρότερα σκάνδαλα. Μια Γαλλίδα Επίτροπος-η Εντίθ Κρεσόν- είχε κατηγορηθεί για ευνοιοκρατία και ένας Ισπανός για απάτη σε σχέση με την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παρά το γεγονός ότι είχε καταψηφιστεί η πρόταση μομφής που είχε υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή Σαντέρ, παραιτήθηκε.
Η προϊστορία αυτή καθιστούσε λοιπόν απαγορευτική ακόμη και κάθε σκέψη στην σημερινή Επιτροπή φον ντερ Λάιεν για παρέμβαση στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να κάνει απερίσπαστη, το έργο της.
Οι προκλήσεις της δημοκρατίας
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ειδικά στη χώρα μας, ζούμε σε μια εποχή του …παράδοξου.
Ποτέ δεν ήμασταν τόσο καλά ενημερωμένοι και, ταυτόχρονα, τόσο εκτεθειμένοι σε ψέματα. Ποτέ δεν είχαμε τόσα πολλά εργαλεία για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, τόσους πολλούς μηχανισμούς που την διαστρεβλώνουν.
Αυτό το παράδοξο είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης δημοκρατίας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης, οι αλγόριθμοι και ο πολλαπλασιασμός των πηγών ειδήσεων, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η πρόσβαση στην πληροφορία φαίνεται απεριόριστη. Αλλά αυτό το περιβάλλον διευκολύνει επίσης την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, καθώς είναι επιρρεπές σε κάθε λογής «έξωθεν» παρεμβάσεων. Ιδίως από την πλευρά της εκάστοτε εξουσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολιτικοί που ελέγχουν την πληροφόρηση, πιστεύουν πώς θα κερδίζουν μονίμως, έδαφος. Μόνο που έτσι, στο τέλος η πόλωση εντείνεται, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μειώνεται και το δημοκρατικό συμβόλαιο γίνεται πιο εύθραυστο και κινδυνεύει να σπάσει.
Η δημοκρατία θα επιβιώσει μόνο αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα χωρίς να εγκαταλείψει τις αρχές της. Και αυτό ξεκινά με την απόρριψη της εξαπάτησης, στο όνομα της δύσκολης αλήθειας. Γιατί σε έναν κόσμο σύνθετων πραγματικοτήτων, η πιο επικίνδυνη απάντηση είναι ένα απλοϊκό ψέμα.