Skip to main content

Τρίτη και φαρμακερή

Προς τι όλη αυτή η πρεμούρα; Ποιος ο λόγος ένταξης ιδιωτών στο ΚΕΑΟ στη διαδικασία περιορισμού του χρέους προς την κοινωνική ασφάλιση;

Μακριά από εμάς η φράση «εισπρακτική εταιρεία». Το υπουργείο Εργασίας το ξορκίζει, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το αρνηθούμε.

Δεν θα είναι, συνεπώς, «εισπρακτικές» οι εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα που αναμένεται να μπουν στο ΚΕΑΟ για να κυνηγούν από κοινού τους οφειλέτες που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ.

Δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε για να εισπράττουν έσοδα, ούτε για να επιβάλλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πχ κατασχέσεις κινητής ή ακίνητης περιουσίας).

Άρα, προς τι όλη αυτή η πρεμούρα; Ποιος ο λόγος ένταξής τους στη διαδικασία περιορισμού του χρέους προς την κοινωνική ασφάλιση;

Ένα χρέος που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει σκαρφαλώσει στα 49,28 δισ. ευρώ και πολύ σύντομα ετοιμάζεται να «σπάσει το φράγμα» των 50 δισ. ευρώ. Ένα χρέος που η κύρια οφειλή του είναι περίπου 29 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα σχεδόν 20 δισ. ευρώ είναι τόκοι και προσαυξήσεις. Ένα χρέος, για το οποίο το επιτόκιο ανέρχεται στο 8% και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε γιατί αυξάνεται με τέτοιο αλματώδη ρυθμό. Ένα χρέος που με όριο το 2019 (χρονιά που αρέσκεται η κυβέρνηση να κάνει συγκρίσεις) ήταν τότε στα 31 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκεται «μια ανάσα» από τα 50 δισ. ευρώ. Τέτοιο success story!

Και όμως: στο ΚΕΑΟ διατείνονται ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συγκρατήσουν κάπως την ανοδική τάση του χρέους. Τα στοιχεία μάλλον τους επιβεβαιώνουν, αφού την τελευταία χρονιά το χρέος «τσίμπησε» 1,73 δισ. ευρώ, από τα οποία κύρια οφειλή ήταν μόλις 174 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,55 δισ. ευρώ προήλθαν από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Άρα, εύκολα μπορεί το υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να διαπιστώσουν ότι όσο το επιτόκιο παραμένει στα αυτά τα επίπεδα (8%), πρακτικά θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να περιοριστεί το χρέος.

Ασφαλώς και τίθεται ένα ζήτημα ισονομίας. Δεν μπορεί η κοινωνική ασφάλιση να περιβάλλεται από «επιτήδειους» που θέλουν να εκμεταλλευθούν το σύστημα και να μην αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές. Προσεγγίζουν τα 2 εκατ. οι οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αλλά, τελικά, είναι όλοι αυτοί «επιτήδειοι»;

Το 73,44% των οφειλετών (ή σε απόλυτο αριθμό 1.575.353 μητρώα φυσικών ή νομικών προσώπων) χρωστούν έως 15.000 ευρώ έκαστος. Με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων να βρίσκεται σε ισχύ, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ένα τέτοιο χρέος αποπληρώνεται σε δύο χρόνια με 625 ευρώ μηνιαία δόση. Άντε να την αυξήσουμε λιγάκι, επειδή υπάρχει και το υψηλό επιτόκιο, αλλά πάλι δεν μοιάζει απαγορευτικό αυτό το ποσό. Και, όμως, γι’ αυτούς τους οφειλέτες είναι. Άλλωστε, ποιος οφειλέτης δεν θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του, για να βγάζει ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς μπελάδες; Ποιος είναι εκείνος που θέλει να ζει καθημερινά με τον κίνδυνο κατασχέσεων;

Εκεί θα έπρεπε να εστιάσει η Πολιτεία. Στον λόγο που αυτοί οι οφειλέτες (κύρια φυσικά πρόσωπα σε ποσοστό 88%) αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και μια δόση που φαντάζει μάλλον υποφερτή. Στην ακρίβεια, στην υψηλή φορολόγηση, στις τεράστιες δαπάνες για πρώτες ύλες, που οδηγούν σε ασφυξία πολίτες και επιχειρήσεις. Άρα, να γιατί η τακτοποίηση ενός χρέους έως 15.000 ευρώ μοιάζει με Γολγοθάς.

Όμως, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην εισαγωγή ιδιωτών για να λυθεί το πρόβλημα. Μην δαιμονοποιούμε καταστάσεις. Ίσως οι ιδιώτες να βοηθήσουν. Πρέπει να είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Βέβαια, στο παρελθόν ο e-ΕΦΚΑ απέτυχε σε ανάλογου τύπου «συνεργασίες», άρα μάλλον και εδώ το εγχείρημα τίθεται εν αμφιβόλω.

Να θυμίσουμε μόνο τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές που υποτίθεται θα έμπαιναν στο σύστημα για να «σαρώσουν» τις απονομές συντάξεων. Πόση διαφήμιση, αλήθεια, ανεχθήκαμε από τον προκάτοχο της κυρίας Κεραμέως, Κωστή Χατζηδάκη γι’ αυτό το θέμα!

Τελικά, οι συντάξεις απονεμήθηκαν και συνεχίζουν να απονέμονται από το μόνιμο προσωπικό του Φορέα και… μην τους είδατε τους δικηγόρους και τους λογιστές.

Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες που θα αναλάμβαναν διευθυντικές θέσεις, πάλι στον e-ΕΦΚΑ. Βρίθει αντισυνταγματικότητας η συγκεκριμένη διάταξη και πηγαίνει από δικαστήριο σε δικαστήριο, χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα.

Για να δούμε, αν αυτή η τρίτη προσπάθεια ένταξης ιδιωτών στον Φορέα, μέσω του ΚΕΑΟ αυτή τη φορά, θα αποδειχτεί και φαρμακερή.

Διαφορετικά, το χρέος θα συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με δική του, αυτόνομη δυναμική, χωρίς να μπορεί να υπάρχει κάτι να το συγκρατήσει. Και η θηλιά στο ασφαλιστικό σύστημα θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο.