Ο Άσραφ Μαχμούντ Γουάφι ήταν 10 ετών. Σκοτώθηκε χθες τα ξημερώματα από πύραυλο που έπεσε από ισραηλινό drone στο στρατόπεδο του Χαν Γιουνίς, στη Γάζα. Είχε πάει να ψάξει για λίγο ψωμί.
Ο πατέρας του είχε πάει κι αυτός εκεί, είχαν χωρίσει, ίσως ελπίζοντας να έχουν καλύτερη τύχη, στο «κυνηγητό» για λίγο ψωμί. Επιστρέφοντας στο σπίτι, έφεραν τον γιό του νεκρό, σε μια πλαστική σακούλα.
«Τα όνειρά μας έγιναν ένα κομμάτι ψωμί, τα όνειρά μας ήταν μεγάλα και τώρα είναι ένα κομμάτι ψωμί», φωνάζει ο πατέρας μπροστά στο νεκρό γιό του.
Η μητέρα κλαίει, πιάνει τον νεκρό Ασραφ από το χέρι: «Συγχώρεσέ με, γιε μου, αν δεν σου έδωσα τίποτα να φας»!
Την σκηνή μεταδίδουν αραβικά δίκτυα. Ένα μόνο τραγικό «στιγμιότυπο» για όσα συμβαίνουν σήμερα στη μαρτυρική Γάζα.
Μια λωρίδα γης, βομβαρδισμένη, απελπισμένη, που λιμοκτονεί, ταπεινωμένη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από κάθε είδος ανθρωπιάς.
Περισσότεροι από 3.350 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που κατέρρευσε η εκεχειρία στις 18 Μαρτίου. Περισσότεροι από 53.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στους 20 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει στη διάθεσή της πολλούς τρόπους για να σκοτώνει: Δύο κυριαρχούν: βόμβες και λιμός. Με στόχο να αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι σε μία νέα «Νάκμπα» – να εγκαταλείψουν δηλαδή την πατρογονική γη, τις εστίες τους και να καταφύγουν πρόσφυγες, σε όποιο κράτος τους δεχτεί. Αν υπάρχει φυσικά, κάποιο τέτοιο κράτος…
Γιατί είναι πλέον σαφές ότι στόχος του Νετανιάχου και των ακροδεξιών που τον στηρίζουν για να μην …πέσει, δεν είναι οι τρομοκράτες της Χαμάς. Αυτοί έχουν εξοντωθεί και η Χαμάς έχει ξεδοντιαστεί στρατιωτικά.
Στόχος είναι το «Μεγάλο Ισραήλ», που θα τελειώσει για πάντα το όνειρο ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι και μέσα στο Ισραήλ έχουν ξεσηκωθεί ακόμη και πολιτικοί του κατεστημένου, ενάντια στον Νετανιάχου.
Ο στρατηγός Γιαΐρ Γκολάν, για παράδειγμα, πρώην υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι γεμάτη με «ανθρώπους χωρίς ηθική» και θα οδηγήσει «το Ισραήλ στο να γίνει ένα κράτος-παρίας όπως η Νότια Αφρική: μια υγιής χώρα δεν πολεμά αμάχους, δεν σκοτώνει παιδιά ως χόμπι».
Αλλά και η Ευρώπη φαίνεται να ξύπνησε επιτέλους και αρχίζει να λαμβάνει μέτρα κατά του Ισραήλ για την «απαράδεκτη» κατάσταση στη Γάζα. Μετά από 20 μήνες φρίκης, η πολιτισμένη Ευρώπη θεωρεί επιτέλους, ότι το Ισραήλ υπερβάλλει με τη σφαγή στη Γάζα.
Τι άλλαξε και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μια τέτοια δήλωση, που πριν από λίγες μέρες αποκαλούσαν «αντισημίτη» όποιον τολμούσε να διατυπώσει μια τέτοια σκέψη; Τίποτα, στην ουσία. Μόνο τα προσχήματα, κρατούν οι Ευρωπαίοι. Όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Που επιμένει ακόμη να κρατά ίσες αποστάσεις ως «έντιμος μεσολαβητής, ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Δυστυχώς όμως, «το βουνό της φρίκης», έχει γίνει πολύ ψηλό ακόμη και για εκείνους που μέχρι τώρα έκλειναν μάτια και αυτιά στις κραυγές της Γάζας…