Skip to main content

Και λίγος τρόμος συνιστάται…

Αντί να μειώσουμε τους φόρους και να απλοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα, κάνουμε εκστρατείες για να φοβερίσουμε κάποιους και μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα

Υπήρχε παλαιότερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένας υφυπουργός Οικονομικών που είχε ταυτιστεί με δηλώσεις περί εισβολής των εφοριακών στα σπίτια για να βρούνε τα χρήματα που οι Έλληνες έκρυβαν στα στρώματα. Ήταν η εποχή που οι ιθαγενείς διατηρούσαν στις κατοικίες τους 25 με 30 δισ. ευρώ, φοβούμενοι έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Κάποια στιγμή κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι από εκείνες τις εξαγγελίες -που λειτουργούσαν αποτρεπτικά στο να ξαναγυρίσουν τα χρήματα στις τράπεζες- ο μόνος ωφελημένος ήταν ο ίδιος υφυπουργός που εμφανιζόταν συχνά στα ΜΜΕ.

Η συνήθεια να εξαγγέλλονται σχέδια για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή είναι παλιά. Παρά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τη μηχανοργάνωση της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ, συνεχίζονται, στοχεύοντας περισσότερο να τρομάξουν τους φοροφυγάδες ώστε να συμμορφωθούν εφεξής. Αν υπολογίσουμε ότι το 2024 στο σύνολο των φόρων τα έσοδα από φοροδιαφυγή ήταν 1,9 δισ., μάλλον γλίσχρα είναι τα αποτελέσματα έως τώρα. Και επειδή «κι ο άγιος φοβέρα θέλει…», η ΑΑΔΕ έχει στα σκαριά νέα καμπάνια διασταυρώσεων εισοδημάτων από δέκα μέχρι είκοσι χιλιάδες, προκειμένου να εντοπισθούν όσοι έχουν μεγαλύτερες δαπάνες από τα έσοδα που δηλώνουν. Σε αυτή την κατηγορία είναι 2,8 εκατ. φορολογούμενοι που θα περάσουν από το «κόσκινο» της εφορίας.

Η προηγούμενη αντίστοιχη διασταύρωση, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022, είχε γίνει με σημείο αναφοράς δηλωθέντα εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ και 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Αρχικά εντοπίστηκαν 20 χιλιάδες ύποπτοι, για να καταλήξουν τελικά σε 800,στους οποίους τώρα κάνουν τακτικό έλεγχο. Το αποτέλεσμα μάλλον είναι φτωχό, εκτός και αν οι 800 εντοπισθέντες είναι τίποτα δισεκατομμυριούχοι και αποκαλυφθούν τεράστια ποσά κρυμμένα – τότε θα πανηγυρίζουμε όλοι μαζί… Αλλά προφανώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο!

Στο μεταξύ, τα στοιχεία μάς κάνουν σκεπτικούς για το σχέδιο που εφαρμόζεται. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών αυξήθηκαν περίπου 1,2 δισ. το 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, πέρυσι το πλεόνασμα (που προ-ήλθε από φόρους) ξεπέρασε τα 10 δισ., ενώ πάνω από 3 δισ. είναι και οι οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αριθμοί, μαζί με την τεκμαρτή φορολόγηση που εφαρμόστηκε σε ελεύθερους επαγγελματίες, λένε φωναχτά ότι όντως έχουμε πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή, αλλά οι λύσεις που επιλέγονται δεν το θεραπεύουν. Η επικέντρωση γίνεται  στους φόρους, που είναι υψηλοί και οδηγούν στο ρίσκο της απόκρυψης εισοδημάτων και στη φοροαποφυγή.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι επιχειρήσεις πληρώνουν προκαταβολή φόρου, ενώ στα καύσιμα επιβάλλουμε δύο φόρους, που τα δικαιολογούμε μια χαρά! Και αντί να μειώσουμε τους φόρους και να απλοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα (όπως κάνει ακόμα και η Βουλγαρία), εμείς κάνουμε εκστρατείες για να φοβερίσουμε κάποιους και μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα.