Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με το νόμο 2193/1994.
Σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση του τότε υπουργού Εσωτερικών, Άκη Τσοχατζόπουλου, «στις αρχές του 1991, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του Προέδρου κ. Ανδρέα Γ. Παπανδρέου – ύστερα από επιστολή των Ποντίων βουλευτών του κινήματος – για κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και για καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ.
Έτσι την 1η Απριλίου 1992, είκοσι δύο (22) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση».
Και πρόσθετε στην εισηγήσή του:
«Σήμερα, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρουμε την πρόταση αυτή και ζητούμε από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής την επίσπευση της σχετικής συζήτησης ώστε η 19η Μαΐου 1994 να αποτελέσει την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων».
«Το Οθωμανικό καθεστώς, το κίνημα των Νεότουρκων και μετέπειτα το Κεμαλικό κίνημα, απάντησαν στο αίτημα της ιστορίας για εκδημοκρατισμό των πολιτικών θεσμών, για βαθιές κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την εξολόθρευση και τον ξεριζωμό αυτοχθόνων αλλοεθνών ομάδων όπως οι Έλληνες Πόντιοι. Το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό σχέδιο δημιουργίας ενός ομοιογενούς εθνικά τουρκικού κράτους – έθνους προϋπέθετε την εθνική εκκαθάριση με τη συστηματική γενοκτονία των αυτοχθόνων λαών», σημείωνε.
Η συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το επόμενο βήμα για την 19η Μαΐου
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, υιοθετούσε πλήρως την πρόταση του συγγραφέα, κοινωνιολόγου και πολιτικού επιστήμονα, Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού έργου στο ζήτημα ανάδειξης και διεθνοποίησης του Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού και συνολικά των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Μάλιστα, σε μια ομιλία του, στο Κιλκίς το 2016, σημείωνε χαρακτηριστικά:
«Ο επόμενος στόχος μας είναι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Όπως έχουν οι Εβραίοι και οι άλλοι λαοί, όλη η Ευρώπη, την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού, εμείς, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, όλοι οι λαοί, ο κουρδικός λαός που σήμερα διανύει τον δικό του γολγοθά, χωρίς αυτές τις ‘’ζήλειες’’ – ας το πούμε έτσι – των γενοκτονιών, η δική μου ή η δική σου [γενοκτονία], διατηρώντας τις εθνικές ημέρες, πρέπει να πάμε σε μια ενιαία ημέρα μνήμης των θυμάτων μας».
Η προκλητική στάση της Άγκυρας και ο τουρκικός αναθεωρητισμός της ιστορίας
Το τουρκικό πολιτικό σύστημα, όπως και στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση περί γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Σαμψούντα το 2016, ανήμερα τη Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων;
«Είμαστε τα θύματα. Δεν έχει υπάρξει καμία γενοκτονία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το έθνος να νιώσει ντροπή», δήλωνε ο Ερντογάν.
«Δεν υπήρξε καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το έθνος να νιώσει ντροπή, παρά τον τεράστιο πόνο και την απώλεια που βίωσαν οι Οθωμανοί και οι Τούρκοι τους τελευταίους δύο αιώνες», πρόσθετε, παρουσιάζοντας τον θύτη ως «θύμα».
Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την 19η Μαΐου, εθνική εορτή για τη Νεολαία και τον Αθλητισμό στην Τουρκία, ως «την ανάσταση» του τουρκικού έθνους.
«Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έφτασε στη Σαμψούντα και ουσιαστικά ξεκίνησε τον εθνικό μας αγώνα πριν από 100 χρόνια. Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα που η εθνική βούληση, το πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και η ακλόνητη πίστη αναβίωσαν για την εξάλειψη των κατοχικών δυνάμεων από τη γη μας. Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα που το έθνος μας ξαναστάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η 19η Μαΐου είναι το πρώτο βήμα που έγινε προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία», είχε πει ο Ερντογάν στο μήνυμά του προς τους νεολαίους της Τουρκίας.
Είναι προφανές πως οι απόψεις απηχούν τις θέσεις τόσο των νεοοθωμανιστών του Ερντογάν και των εθνικιστών «Γκρίζων Λύκων», όσο και των πολιτικών κληρονόμων του Κεμάλ Ατατούρκ, που είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας.
Γενοκτονικό κράτος η Τουρκία
Η Ευρώπη, οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες πρωτεύουσες της ένωσης, πρέπει να αντιληφθούν ως ευρωπαϊκό το Ποντιακό Ζήτημα. Να αντιληφθούν πως η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα ένα γενοκτονικό κράτος που αν δεν υποστεί τις συνέπειες που αρμόζουν, τίποτα δεν θα την αποτρέψει από το να πραγματοποιήσει την επόμενη γενοκτονία. Πρέπει ο Κεμαλισμός να αναγνωριστεί νομικά, πολιτικά και συνειδησιακά ως ο «πρόδρομος» ενός άλλου φρικαλέου καθεστώτος που γνώρισε ο ευρωπαϊκός χώρος, που δεν ήταν άλλος από τον Ναζισμό.