Πανηγυρίζουν στο υπουργείο Εργασίας, επειδή τον Μάρτιο «εκτινάχθηκαν» οι υπερωρίες στον Τουρισμό, στην εστίαση, αλλά και σε μια σειρά από κλάδους της Οικονομίας, που εφαρμόζουν την Ψηφιακή Κάρτα.
Αύξηση…637% διαπιστώθηκε μόνο στον τουρισμό για τις υπερωρίες των εργαζομένων του κλάδου. Στο 97% είναι η αύξηση (πάντα τον Μάρτιο) στον λιανεμπόριο, στο 81% στην βιομηχανία και στο 55% στην εστίαση.
Αλήθεια, θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό: Πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας για κάτι που έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια! Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (που αποτελούσε απαίτηση των συνδικάτων επί σειρά ετών), ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, καλύπτει 1,5 εκατ. εργαζόμενους και περίπου 150 χιλ. επιχειρήσεις. Δηλαδή, περίπου το 50% της αγορά εργασίας! Το υπόλοιπο 50% βρίσκεται στο… απόλυτο σκοτάδι.
Άρα, υπάρχουν ακόμα άλλοι τόσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους η Ψηφιακή Κάρτα παραμένει «άπιαστο όνειρο». Συνεπώς, εκεί, έλεγχος για υπερωρίες δεν γίνεται, η εν πάσει περιπτώσει είναι πλημμελής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για τις απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων.
Βεβαίως και το πρώτο βήμα έγινε. Αλλά από την ταχύτητα και από την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας, κρίνεται και η αποτελεσματικότητα. Και όταν μιλάμε για ταχύτητα, ασφαλώς και δεν εννοούμε μέσα σε μία… τριετία να έχει ενταχθεί στη διαδικασία το 50% της αγοράς! Ελπίζουμε μόνο να μην περιμένουμε άλλο τόσο για το υπόλοιπο 50%…
Και κάτι ακόμα: Με τέτοιες αυξήσεις στις υπερωρίες στους ανωτέρω κλάδους, γίνεται αντιληπτό πόσο έντονη ήταν η παραβατικότητα κατά τα προηγούμενα έτη. Άρα, οι υπερωρίες που πραγματοποιήθηκαν όλες τις προηγούμενες χρονιές της ανάπτυξης, όχι απλώς χάθηκαν, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθούν στους δικαιούχους. Μιλάμε για απώλεια αρκετών δισ. ευρώ, που πήγε σε «τσέπες» αετονύχηδων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν πόσο ανέτοιμη είναι η Πολιτεία για να τους εντοπίσει και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ευκαιρία. Ίσως κάτι ανάλογο να πραγματοποιείται και σήμερα, στους κλάδους που βρίσκονται εκτός Ψηφιακής Κάρτας.
Όλα αυτά την ώρα που η Eurostat «αδειάζει» επίσημα την ελληνική Κυβέρνηση και παραθέτει στοιχεία, που δείχνουν ότι το 2024, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ήταν πρωταθλητές στην εβδομαδιαία εργασία! Κατά μέσο όρο δούλευαν 39,8 ώρες την εβδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 36 ώρες. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους. Καταφέραμε (επιτέλους) και ξεπεράσαμε ακόμα και αυτούς τους δύσμοιρους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, που συνιστούσαν παράδειγμα προς αποφυγή. Τώρα, πήραμε εμείς τη θέση τους. Στο εξής, θα βλέπουν στην Βουλγαρία να δικά μας νούμερα και θα λένε: «Προσοχή, να μην καταντήσουμε όπως στην Ελλάδα». Χαλάλι όμως. Είμαστε πια πρωταθλητές. Κάτι είναι και αυτό.
Για σοβαρευτούμε όμως, καλό είναι, λοιπόν, στο υπουργείο Εργασίας να σπεύσουν, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να καλυφθεί το σύνολο της αγοράς από το συγκεκριμένο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας. Ας αφήσουν στην άκρη τους όποιους πανηγυρισμούς. Μας βλέπουν και στην Ευρώπη.