Skip to main content

Το τηλεφώνημα τα είπε όλα…

elysee.fr

Δυστυχώς, για τους Ευρωπαίους, ο Πούτιν δεν τους λογαριάζει. Δεν θεωρεί κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη, ισότιμό του, σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης

«Γεια σου, Ντόναλντ!  Εδώ Εμανουέλ. Μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο σε δύο λεπτά με τον Ζελένσκι;»

Ήταν …έξι το πρωί -ώρα Αμερικής- όταν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε από το Κίεβο, το περασμένο Σάββατο, στον αγουροξυπνημένο Αμερικανό ομόλογό του, για να πάρει την γνώμη του Τραμπ  για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

«Θα σας ξανακαλέσω σε δύο λεπτά», είπε ο Μακρόν και έκλεισε το τηλέφωνο.

Η τηλεφωνική κλήση του Μακρόν στον Τραμπ, αποκαλύφθηκε με ανακοίνωση του αρμόδιου γραφείου της Γαλλικής προεδρίας με αρκετές ημέρες καθυστέρηση.

Δίπλα από τον Μακρόν κάθονταν ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Βρετανίας, Ντόναλντ Τουσκ και Κιρ Στάρμερ .

Τα «δύο λεπτά» περιθώριο που έδωσε ο Μακρόν στον Τραμπ να σηκωθεί από το κρεβάτι-ενδεχομένως και να κάνει ένα γρήγορο ντους για να μπορέσει να ξυπνήσει – φάνηκαν …ολόκληρος αιώνας στους πέντε Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς.

Έπρεπε να δώσουν στον Πλανητάρχη το δικαίωμα να κάνει μια εις βάθος ανάλυση προτού  αποφασίσει το επόμενο βήμα για τις τύχες του κόσμου. Και του πολέμου στην Ουκρανία φυσικά.

Το περιεχόμενο του δεύτερου τηλεφωνήματος του Μακρόν στον Τραμπ, δεν έγινε γνωστό από τη Γαλλική προεδρία. Αλλά- δημοσιογραφική αδεία- θα πήγε κάπως έτσι:

«Κύριε Πρόεδρε, ο Ζελένσκι αποδέχτηκε αυτό που προτείνατε στο μήνυμά σας:  «Κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες και ούτω καθεξής. Επομένως, ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να ανακοινώσει την πρόταση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμφώνησε με ικανοποίηση. Αυτό ήταν άλλωστε καλό νέο για τον Τραμπ, ο οποίος είχε την ιδέα της 30ήμερης εκεχειρίας. Και προφανώς, επέστρεψε στο κρεβάτι του…

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να ξυπνήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για να πάρουν τη γνώμη του, δείχνει και το επίπεδο των σχέσεων Ευρώπης –Ηνωμένων Πολιτειών, στην εποχή του Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν απλώς να τον ενημερώσουν ότι ο Ζελένσκι θα ήταν πρόθυμος να συμφωνήσει σε μια 30ήμερη εκεχειρία. Πάνω απ’ όλα, ήθελαν να του ζητήσουν ν` ασκήσει πίεση στον Πούτιν να συμμορφωθεί με το αίτημα της εκεχειρίας.

Δυστυχώς, για τους Ευρωπαίους, ο Πούτιν δεν τους λογαριάζει. Δεν θεωρεί κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη, ισότιμό του, σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης. Ο Τραμπ: ναι, ο Σι Τζινπίνγκ: φυσικά…Να συνομιλήσει o Πούτιν μαζί τους.  Αμερικανοί και Κινέζοι έχουν τα όπλα και τα εργαλεία , να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν, αν θέλουν.

Μόνο που τόσο ο Τραμπ και πολύ περισσότερο ο Σι, φαίνεται να τα έχουν βρει με τον Πούτιν.

Ο Τραμπ το είπε άλλωστε καθαρά: «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθώ εγώ με με τον Πούτιν».

Όπερ και εγενετο! Οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης απέτυχαν. Γιατί έτσι ήθελαν. Ο Τραμπ και ο Πούτιν…