Θα το γράψει η ιστορία: Ο πρώτος Σύρος ηγέτης που συναντήθηκε με Αμερικανό πρόεδρο εδώ και 25 χρόνια είναι ο τζιχαντιστής Αχμέντ αλ Σαράα.
Πρώην μέλος της Αλ Κάιντα ο «αλ Τζολάνι»-όπως ήταν το πολεμικό του ψευδώνυμο- και για ένα διάστημα μάλιστα, δεξί χέρι του τρομοκράτη εμίρη αλ-Μπαγκντάντι, τότε ηγέτη του ISIS, έδωσε τα χέρια στο Ριάντ με τον χαμογελαστό Ντόναλντ Τραμπ. Με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο για μια «υπέροχη συνάντηση, με έναν νεαρό, ελκυστικό, σκληρό άντρα, με πολύ δυνατό παρελθόν».
«Πρωταγωνιστής» ο Ερντογάν
Και όλα αυτά, υπό την «αιγίδα», του Τούρκου προέδρου Ερντογάν-του βασικού πολιτικού και στρατιωτικού συμμάχου του νέου καθεστώτος στη Δαμασκό.
Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής νομιμοποίηση της νέας Συρίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, μετά το κόκκινο χαλί που έστρωσε στον αλ Σαράα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και την ανακοίνωση των ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων.
Από την πλευρά του, ο αλ Σαράα, κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Συρίας. Και όπως έγραψαν και οι Times , μεταξύ των προσφορών του σύρου ηγέτη προς τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι και η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ, στη Δαμασκό.
Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πώς «έχει πλέον ανοίξει για επενδυτικές ευκαιρίες στη Συρία, σε διάφορους τομείς». «Ξεχνώντας» ότι η Τουρκία έχει αποσταθεροποιήσει χρόνια τώρα τη Συρία, προωθώντας τη διέλευση δεκάδων χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών από το 2012.
Ηδη, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι μια Συρία που θα χωριστεί σε ζώνες επιρροής, η ανοικοδόμηση- μετά από 13 χρόνια πολέμου- θα κοστίσει περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αντίδραση Νετανιάχου
Μεγάλο ερωτηματικό είναι βέβαια πώς θα αντιδράσει σε όλα αυτά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που δεν θέλει να κάνει ειρήνη ούτε με τον αλ Σαράα, ούτε με τον Ερντογάν.
Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, στη Συρία αλλά και στη Γάζα, ο Νετανιάχου θα πρέπει να σταματήσει την προέλαση και τους βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος, διακινδυνεύοντας –σε αντίθετη περίπτωση- μια σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά και τον Τραμπ.
Γιατί πλέον, οι στόχοι των Τούρκων και των Αμερικανών είναι κοινοί.
Η Τουρκία επίσης δεν έχει πρόβλημα με το ίδιο το Ισραήλ, αλλά με αυτήν την ισραηλινή κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος κρατά πλέον αποστάσεις από τον Νετανιάχου. Ο Τραμπ θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός, όχι, καθώς έχει συνδέσει τον αέναο πόλεμο με την πολιτική του επιβίωση . Ένα σχέδιο που ο Νετανιάχου επιδιώκει ακόμη και με το κόστος της διεθνούς απομόνωσης, όπως φάνηκε στη σύγκρουση με τον Μακρόν, τον οποίο ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε ότι υπερασπίζεται τη Χαμάς.
Αμερικανοί αναλυτές λένε μάλιστα ότι ο Νετανιάχου απλά ανέστειλε μια νέα μεγάλη επίθεση στη Γάζα, μέχρι να τελειώσει η επίσκεψη του Τραμπ στον Κόλπο.
Επικρίσεις στα «γεράκια»
Ο Τραμπ όμως, για να κάνει δουλειές με τις χώρες του Κόλπου, χρειάζεται να βελτιώσει την εικόνα του για όσα συνέβησαν στη Γάζα.
Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, επέκρινε ούτε λίγο ούτε πολύ τα «γεράκια» για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Μέση Ανατολή . «Οι νέο-συντηρητικοί και οι Δυτικοί εθνο-οικοδομητές έχουν καταστρέψει πολύ περισσότερα έθνη από όσα έχουν χτίσει, και οι παρεμβατιστές έχουν αναμειχθεί σε πολύπλοκες κοινωνίες που ούτε καν καταλάβαιναν», είπε ο Τραμπ.
Με απλά λόγια, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις δύο ψυχές του αμερικανικού παρεμβατισμού, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταστρέψει ολόκληρα έθνη – από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το Αφγανιστάν μέχρι την Ουκρανία, από το Ιράκ μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα, μεταξύ πολλών: Τόσο με βόμβες όσο και με τις κάθε λογής, «έγχρωμες επαναστάσεις και πραξικοπήματα, που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της USAID, του Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνδέονται με αυτά.