Ο Σόιμπλε θα ζήλευε και η Μέρκελ μπορεί και να είναι υπερήφανη για εμάς. Οι Έλληνες δεν δουλεύουν μόνον περισσότερο από τους Γερμανούς -και από κάθε άλλον Ευρωπαίο-, αλλά γίνονται εργασιακός φάρος και υπόδειγμα ακόμη και για το ίδιο το Βερολίνο.Σ’ αυτό το υπόδειγμα υποκλίθηκε χθες ο νέος Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, αποδίδοντας τα εύσημα στο ελληνικό οικονομικό success story και αποκαλύπτοντας, ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τι θα ήθελε να «αντιγράψει» η Γερμανία από την Ελλάδα: την 6ήμερη εβδομάδα εργασίας.
«Με μεγάλη φροντίδα», είπε, «και πολύ προσεκτικά παρακολουθήσαμε τι έκανε η Ελλάδα. Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών. Είναι αδύνατο, αδιανόητο κάτι τέτοιο στη Γερμανία… Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτά είναι αδιανόητα στη Γερμανία, να δουλεύει κανείς 40 ώρες την εβδομάδα, σε όλους αυτούς συστήνω να ρίξουν μια ματιά στην Ελλάδα. Έκαναν πολλά παραπάνω από αυτά όσον αφορά το εβδομαδιαίο όριο εργασίας. Μπορούμε πραγματικά να διδαχθούμε από την Ελλάδα».
Παρά τον ενθουσιασμό Μερτς, η αλήθεια είναι πως ήταν μια αμήχανη στιγμή για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση ουδέποτε παραδέχθηκε ότι ο νόμος Χατζηδάκη του 2021 σηματοδοτεί επιστροφή στην 6ήμερη εργασία – πόσο μάλλον όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πειραματίζεται με το 4ήμερο εργασίας. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στρογγυλέψει τα όσα είπε ο Φρίντριχ Μερτς, διευκρινίζοντας πως «το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα» και πως, απλώς, «έχουμε προσθέσει βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία».
Η αλήθεια επίσης ίσως είναι ότι ο Γερμανός καγκελάριος δεν έχει προλάβει ακόμη να μελετήσει καλά όλους τους δείκτες και τα στοιχεία του ελληνικού εργασιακού success story. Όπως, φερειπείν, την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που έδειξε ότι σχεδόν 2 στους 3 εργαζομένους στην Ελλάδα δουλεύουν υπερωρίες ή υπερεργασία χωρίς να παίρνουν την πρόσθετη νόμιμη αμοιβή. Ή τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας στην Ευρώπη -δουλεύουν 650 ώρες περισσότερες κατά κεφαλήν ετησίως από ό,τι οι Γερμανοί- και από τους τελευταίους σε μέσους μισθούς αλλά και σε παραγωγικότητα.
Διότι για να αυξηθεί η παραγωγικότητα δεν αρκεί η υπερεργασία, χρειάζονται και παραγωγικές επενδύσεις. Για κάποιους, όμως, φαίνεται πως αρκεί η δικαίωση του Σόιμπλε. Και η, διαρκής πλέον, τιμωρία των «τεμπέληδων Ελλήνων»…