Η Κομισιόν παρουσίασε πρόσφατα τα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ συνολικής αξίας 95 δισ. ευρώ. Και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της 90ήμερης περιόδου χάριτος για μη εφαρμογή των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ, η Γερμανία εκκινεί τις διαδικασίες για να γίνει πάλι ο επικυρίαρχος της Ευρώπης.
Εκτός των αντιρωσικών δηλώσεων του νέου καγκελάριου Φρίντριχ Μέρτς, στο κάδρο μπαίνουν και όσα είπε ο ίδιος για την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «πολύτιμο και σημαντικό νατοϊκό εταίρο»… Παράλληλα πήρε θέση υπέρ της πώλησης των αεροσκαφών Eurofighter στη γείτονα, εν αντιθέσει με τον προηγούμενο σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο που έδειχνε να έχει αναστολές.
Ενώ η Γερμανία επιδεικνύει αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα -που απειλείται με πόλεμο από τον σημαντικό νατοϊκό εταίρο -, η Ε.Ε. απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ, που στη βάση τους έχουν ως στόχο να επιβραβεύσουν τη γερμανική μερκαντιλιστική πολιτική των μεγάλων πλεονασμάτων, που έγιναν σε βάρος των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Ο Άνταμ Σμιθ στο βιβλίο του «Ο πλούτος των Εθνών» περιγράφει τον μερκαντιλισμό, ο οποίος αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των εθνικών εμπορικών πλεονασμάτων. Είναι τα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που υιοθετεί μία χώρα με στόχο αφενός να αυξήσει τις εξαγωγές της και αφετέρου να μειώσει τις εισαγωγές της. Αυτό ενισχύει απασχόληση και κέρδη στην ίδια, ενώ οι άλλες χώρες (από τις οποίες θα έπρεπε να γίνονται εισαγωγές) μετατρέπονται σε ζητιάνους, αντιμετωπίζουν ανεργία, μείωση των εισοδημάτων, αύξηση των χρεών κ.ο.κ.
Τα μεγάλα πλεονάσματα της Γερμανίας -κατά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς- είναι παράνομα στον βαθμό που έχουν γίνει εις βάρος των άλλων χωρών της Ε.Ε., μέσω του μισθολογικού dumping που έχει δρομολογήσει από το 2001.
Όταν ο Τραμπ μίλησε για το τεράστιο ευρωπαϊκό πλεόνασμα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. κάτι ήξερε. Αυτό οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, που εν προκειμένω θα είναι και η μεγάλη χαμένη αν προχωρήσει η ιστορία με τους δασμούς. Στους εμπορικούς πολέμους αυτοί που πλήττονται πρώτοι είναι όσοι έχουν πλεονάσματα.
Το στρίμωγμα στη Γερμανία προσπαθεί κυρίως να αντιμετωπίσει η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν, μέσω του επανεξοπλισμού της Ευρώπης και των 800 δισ. ευρώ που θα διατεθούν κατ’ αρχήν. Ενώ ο γερμανικός στρατός δεν διαθέτει ούτε δύο πλήρεις επιλαρχίες αρμάτων, θέλει να κατασκευάζει και να πωλεί στις ευρωπαϊκές χώρες τεθωρακισμένα Leopard. Και αυτές θα πρέπει αδιαμαρτύρητα να τα αγοράζουν ως ένδειξη αλληλεγγύης σε μια χώρα που δεν δίνει δεκάρα για τους εταίρους της!
Μήπως τελικά το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Γερμανία; Μετά την απώλεια της φθηνής ενέργει ας από τη Ρωσία (που κάποτε εξυμνούσαν οι Γερμανοί και τώρα απειλούν με πόλεμο ενώ δεν έχουν στρατό), η Γερμανία επιχειρεί ξανά να αναπληρώσει τα σπασμένα μέσω των εταίρων στην Ε.Ε.