Skip to main content

Πότε απελευθερώνουμε τους δούλους

Επιτέλους, ένα κατατοπιστικό εγχειρίδιο για τη διαχείριση των δούλων σας

Προ δεκαετίας, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο: «Εγχειρίδιο διαχείρισης δούλων», με σχόλια του Τζέρι Τόνερ, καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Συγγραφέας: Μάρκος Σιδώνιος Φαλξ. Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο. «Ονομάζομαι Μάρκος Σιδώνιος Φαλξ και κατάγομαι από αριστοκρατική γενιά, ο προ-προπάππος μου είχε διατελέσει Ύπατος και έχω προγόνους συγκλητικούς. Το όνομά μας -Φαλξ, “το νύχι του αρπακτικού”- μας δόθηκε λόγω της πεισματικής μας άρνησης να αποχωριστούμε οτιδήποτε…»

Επιτέλους, ένα κατατοπιστικό εγχειρίδιο για τη διαχείριση των δούλων σας! Ο Μάρκος Σιδώνιος Φαλξ δίνει πρακτικές συμβουλές για το πότε και πώς να αγοράζετε δούλους και πώς να παίρνετε από αυτούς το μάξιμουμ, πώς να ξεχωρίζετε τους καλούς δούλους από τους κακούς, και πώς να τιμωρείτε τους αχρείους. Αποκαλύπτει τα μυστικά της διοίκησης και της εξουσίας, και πραγματεύεται λεπτά ζητήματα (…)

(…) Μας δίνεται η δυνατότητα να… αναρωτηθούμε μήπως κάποιες από τις ιδέες τους τις αξιοποιούμε ακόμα και σήμερα για να διαχειριστούμε το δικό μας “προσωπικό”. Άραγε, οι σημερινοί “μισθωτοί σκλάβοι” είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους “δούλους” της εποχής του Φαλξ; Πόσο διαφορετικοί είμαστε εμείς από τους Ρωμαίους;»

Στη μετα-εργασία εποχή; Πάνω από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα επηρεαστούν παγκοσμίως από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση στους χώρους εργασίας. Δεν βλέπω μέσα από κρυστάλλινη σφαίρα, η Goldman Sachs έδωσε στην πρόβλεψη έναν άλλο αέρα. Κι ο Μπιλ Γκέιτς προχωρεί παραπέρα. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η A.I. θα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο ανθρώπινος παράγοντας «δεν θα είναι απαραίτητος, για τα περισσότερα πράγματα». Πέρα από τα βαρετά, «εξαιρετικές ιατρικές συμβουλές και κορυφαία διδασκαλία» θα είναι δωρεάν.

Μπαμ. Τότε, γιατί ακούω αρκετούς να φοβούνται ότι «θα μας φάει η Τ.Ν. τις δουλειές». Δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς δουλειά; Τρέμουν στην ιδέα ότι και οι 15 ώρες εργάσιμης εβδομάδας του Κέινς πολλές είναι;

Οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν πέρα από το σημείο για τα τεχνολογικά θαύματα και να ρωτήσουν: σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά, αν τα γενικά πρότυπα εργασίας παραμένουν πεισματικά σταθερά;