Ο συμβολισμός είναι εντυπωσιακός: Την ώρα που ο «τυφώνας Τραμπ» αλλάζει τον κόσμο, η Καθολική Εκκλησία επιλέγει έναν Αμερικανό καρδινάλιο ως νέο Πάπα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενήργησε βέβαια πολύ έξυπνα, δίνοντας αμέσως έδωσε την υποστήριξή του στο νέο Πάπα.
Αλλά, ως νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Λέων ΙΔ, φαίνεται έτοιμος να ενσαρκώνει ένα πρόγραμμα που έρχεται σε αντίθεση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εστω και με ήπιους τόνους.
Επιλέγοντας άλλωστε το όνομα «Λέων», ο 69χρονος νέος Ποντίφηκας εμπνεύστηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα εκσυγχρόνισε την εκκλησία, προώθησε την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και την ειρήνη, ειδικά στη Λατινική Αμερική, και όχι μόνο.
Ειρήνη, διάλογος, φιλανθρωπία, δέσμευση προς τους φτωχούς: Αυτοί ήταν και οι τέσσερις άξονες, όπου στηρίχθηκε η παρθενική ομιλία του νέου Ποντίφηκα, αμέσως μετά την εκλογή του.
Αυτό ήταν άλλωστε ένα μήνυμα που έστειλαν οι 133 καρδινάλιοι εκλέγοντας τον Λέοντα ΙΔ΄ στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Αναμφίβολα, ο Λέων ΙΔ δεν είναι ένας Πάπας που τάχθηκε ποτέ υπέρ του Τραμπ.
Μόλις πριν τρεις μήνες, στις 3 Φεβρουαρίου 2025 , ο Πρέβοστ είχε ανεβάσει στο Χ ένα μήνυμα κατά του συμπατριώτη του, αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντ. Βανς, λέγοντας: «Ο Βανς κάνει λάθος: Ο Ιησούς δεν μας ζητά να αξιολογήσουμε την αγάπη μας για τους άλλους». Ο Βανς κάνει λάθος επειδή ο Άγιος Αυγουστίνος δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να αγαπάμε μόνο αυτούς που είναι κοντά και όχι αυτούς που είναι μακριά. Αυτή δεν είναι η σωστή ερμηνεία του ordo amoris του Αυγουστίνου, έγραψε τότε ο Πρέβοστ.
Το πώς θα δεχτεί ο Τραμπ αυτόν τον Πάπα και πώς αυτός ο Πάπας θα δεχτεί τον Τραμπ, στο μέλλον, είναι άγνωστο.
Όπως και το πώς θα αντιδράσει η Αμερικανική Εκκλησία, που βασανίζεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ συντηρητισμού και φιλελευθερισμού, αλλά διχάζεται έντονα από την εμφάνιση στη σκηνή του Ντόναλντ Τραμπ.
Φυσικά, ουδείς μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πορεία του νέου Ποντίφηκα, καθώς οι «κοσμικές πιέσεις», αποδεικνύονται μερικές φορές, ισχυρότερες από τις «θεϊκές».
Ένας βορειο-αμερικανός Πάπας, από γεωπολιτική άποψη, αποτελεί μεγάλο ρίσκο: αν και Αμερικανός sui generis ,αυτό και μόνο ενδεχομένως να καταστήσει δυνητικά αντιδημοφιλή τον Λέοντα ΙΔ στα τρία τέταρτα του κόσμου.
Και αυτό, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε σκέψεις σχετικά με την προσωπικότητά του, η οποία αποπνέει σοφία και ευγένεια.
Ο νέος Ποντίφηκας είναι γιος μεταναστών, όπως ακριβώς ήταν και ο μακαριστός Φραγκίσκος. Αλλά είναι πολύ περισσότερο από ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα. Με το εύρος των εμπειριών του, από το Σικάγο που γεννήθηκε ως το Περού όπου ανδρώθηκε θρησκευτικά, ο Λέων ΙΔ αντικατοπτρίζει έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από την ανθρώπινη κινητικότητα.
Μένει να δούμε αν ο Αμερικανός Πάπας μπορεί να σπείρει μια αδύνατη ενότητα, αυτό που ονόμασε «Ειρήνη», ανάμεσα στις πτυχές της καθημερινής ζωής και την εχθρότητα που μας κυριεύει.