Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέφερε μια αναδιάταξη του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και μια νέα ισορροπία δυνάμεων, ενώ προκάλεσε τις τελευταίες μεγάλες εδαφικές αλλαγές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, κέρδισε τα Δωδεκάνησα στη Συνθήκη των Παρισίων.
Πώς τελειώνει, όμως, ένας πόλεμος; Με υπογραφές. Πόσες φορές τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος;
Η πρώτη πράξη συνθηκολόγησης υπογράφεται στις 7 Μαΐου 1945 στη γαλλική Ρεμς, όπου βρισκόταν το γενικό επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στη δυτική Ευρώπη, υπό τον Αμερικανό στρατηγό Αϊζενχάουερ. Η συνθηκολόγηση προέβλεπε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στις 8 Μαΐου, από τις 11.01 μ.μ. ώρα κεντρικής Ευρώπης.
Νέα πράξη, επανάληψη της προηγούμενης, κατόπιν απαίτησης του Στάλιν υπογράφεται στις 8 Μαΐου (9 Μαΐου ώρα Μόσχας) στο Βερολίνο, φυσικά. Ο Ρώσος στρατάρχης Ζούκοφ κρατάει τα λουριά. Τη νέα, άνευ όρων παράδοση υπέγραψαν όλοι οι επικεφαλής των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ευρώπη «καθαρίζει», αλλά ο Παγκόσμιος Πόλεμος το φρικτό έργο του κλωθογυρίζει.
Μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, υπογράφεται η άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 στο θωρηκτό «Μιζούρι», στο Τόκιο.
Σαράντα πέντε χρόνια μετά, στις 3 Οκτωβρίου του 1990, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του Β’ Π.Π., με τη Συνθήκη 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας.
Μένουμε στις μαγιάτικες λήξεις, γιατί μένουμε Ευρώπη. Διπλή χαρά, 80 χρόνια από την «αρχή του καλού» και 75 χρόνια από τη διακήρυξη Σουμάν. Ημέρα της Ευρώπης στις 9. Σοβαρά, πόσοι αναγνωρίζουν, σε μια αδύναμη και ασταθή πραγματικότητα, κοινό σημείο αναφοράς;
Τι να πρωτοδιαλέξεις; Πολλοί Γερμανοί δεν θέλουν να θυμούνται τους Ναζί, το παρελθόν τους πέφτει βαρύ, στην αυλή της «γηραιάς» βαρούν ακόμη κανόνια, ενώ ερωτηθέντες στους πέντε μεγάλους της Ευρώπης δεν αποκλείουν να ανάψει η σπίθα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια.
Μετά την εμπειρία της θηριωδίας…