Έρχονται στιγμές, άλλοτε συχνά, άλλοτε αραιά, που συγκρίνοντας την εγχώρια ειδησεογραφία με τη διεθνή σε πιάνει μαύρη απογοήτευση.
Στην εγχώρια ειδησεογραφία τα θέματα που συζητούνται είναι η παραβατικότητα των ανηλίκων -παγκόσμιο φαινόμενο- και η βία στα πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων κατά όσων παραβαίνουν τους νόμους. Ακόμη ένα άλυτο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία: η τάξη και η αταξία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Δεκαετίες τώρα η χώρα δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και να εστιάσει στην πραγματική ανάγκη των νέων για απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση σε μια εποχή που η ανάγκη για ταχύτητα και ποιότητα στην εκπαίδευση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Τα πανεπιστήμια βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης και στις ΗΠΑ. Για άλλους λόγους. Τα ελίτ κολέγια της χώρας σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του Χάρβαρντ, επικαλούμενος έναν σωρό πολιτικούς λόγους. Και η επιλογή τους είναι η έκδοση φορολογούμενων ομολόγων, που είναι πιο εύκολα στην πώληση σε σύγκριση με τα μη φορολογούμενα ομόλογα, τα οποία έχουν περιορισμούς στη χρήση κεφαλαίων. Το ΜΙΤ πήρε σειρά, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και το Πρίνστον, ανακοινώνοντας την έκδοση ομολόγου. Τα roadshows που έγιναν ήταν απολύτως επιτυχημένα, απόδειξη πως το αμερικανικό κεφάλαιο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτών των πανεπιστημίων να προάγουν τη γνώση και να εκπαιδεύουν τους νέους ώστε να στελεχώνουν άμεσα τις μεγάλες επιχειρήσεων των ΗΠΑ, από τη Wall Street έως τη Silicon Valley. Θα πει κανείς τι συγκρίνεις τώρα; Αυτή ακριβώς είναι η ρίζα του κακού στη χώρα μας. Το γεγονός πως δεκαετίες τώρα πάψαμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους μάς οδήγησε στο να παραμείνουμε στάσιμοι.