Skip to main content

Τι ακριβώς επιδιώκει το Ριάντ

Shutterstock

Από μόνο του ωστόσο αυτό δεν πείθει

Τα καρτέλ έχουν έναν και μοναδικό λόγο ύπαρξης, να πιέζουν ανοδικά τις τιμές. Γιατί λοιπόν η Σαουδική Αραβία τις ρίχνει; Αυξάνοντας την παραγωγή του ΟΠΕΚ+, δηλώνει ότι θέλει να επιβάλει την πειθαρχία στους λεγόμενους «αποστάτες», τα μέλη που δεν προσαρμόζονται στις ποσοστώσεις της παραγωγής, Καζακστάν, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι σύνηθες άλλωστε το Ριάντ να κάνει πόλεμο κατά των απείθαρχων χωρών, πιο πρόσφατα το 1998 και το 2020.

Από μόνο του ωστόσο αυτό δεν πείθει. Το τελευταίο διάστημα, οι Σαουδάραβες έχουν στείλει σιωπηρά ένα σαφές μήνυμα τόσο στο καρτέλ αλλά και πιο πέρα από αυτό, ότι μπορούν να ζήσουν με χαμηλές τιμές πετρελαίου, στοχεύοντας σε μία τιμή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Σεισμική αλλαγή σε σχέση με τη μέχρι πρόσφατα πολιτική για διατήρηση των τιμών όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 100 δολάρια.

Για να διατηρηθούν όμως αυτές οι υψηλές τιμές, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι ήταν η χαμηλότερη από το 2011. Εάν το Ριάντ διατηρούσε την πολιτική των υψηλών τιμών, ενδεχομένως να εγκλωβιζόταν σε χαμηλότερη παραγωγή. Και αυτό θα σήμαινε περαιτέρω απώλεια μεριδίου αγοράς, προς όφελος των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, ακόμη και αν αυτό βλάψει την εγχώρια ενεργειακή βιομηχανία του, ενώ αντιδρούσαν οι Γερουσιαστές από το Τέξας και την Αλάσκα.

Πολύ περισσότερο, το Ριάντ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για διάφορα ζητήματα, όπως αμυντικές εγγυήσεις, συμβόλαια όπλων, Ιράν και ένα σαουδαραβικό πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, με το πετρέλαιο να παίζει βασικό ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, εν όψει δε της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία σε λίγες ημέρες. Από την άλλη, υπάρχει και η Ρωσία και τώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «φλερτάρει» με τον Τραμπ, η Μόσχα θα μπορούσε μια μέρα να γυρίσει την πλάτη στο Ριάντ.

Το σίγουρο είναι ότι η γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει και σαφώς το αντιλαμβάνεται το καρτέλ, το οποίο κάνει κινήσεις «ματ» για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και ενδεχομένως να βλέπει κάτι που ακόμη δεν μπορούν να το δουν οι αγορές.