Skip to main content

Η ανομία δεν εξωραΐζεται με λέξεις

ΓΙΑΙΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η βούληση να αντιμετωπιστεί η ανομία είναι ασθενής, καθώς η κυβέρνηση φοβάται μην κατηγορηθεί για αστυνομοκρατία και τα παρόμοια και αναζητά παρακαμπτήριες για να κάνει ένα ελάχιστο κι αυτό με τον φόβο των Ιουδαίων

Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, που καταργήθηκε πριν λειτουργήσει, ήρθε η σειρά της συγκοινωνιακής αστυνομίας, που θα προστατεύσει τους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τις παραβατικές συμπεριφορές, που αυξάνονται ταχύτατα. Κοινό στοιχείο και στις δύο είναι οι προσλήψεις.

Στην πανεπιστημιακή προσελήφθησαν περίπου 1.000 άτομα, ενώ στην άλλη που προετοιμάζεται θα προσληφθούν 280 άτομα (ειδικοί φρουροί), που θα πληρώνονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς (το κράτος με την ευρεία έννοια δηλαδή…), όπως διευκρίνισε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και αν η αστυνομία «προκαλεί» με την ονομασία της και χρειάζεται ρεκτιφιέ και παρελκυστικό τίτλο, όπως έγινε με την ονομασία «πανεπιστημιακή αστυνομία», προκειμένου να πράξει τα δέοντα, αποδείχθηκε τελικά ότι το τέχνασμα αυτό δεν έπιασε.

Δεν πήγαν καθόλου στα πανεπιστήμια, για να μην προκαλέσουν και απ’ όλη την ιστορία έμειναν οι προσλήψεις στο Δημόσιο με τους συγκεκριμένους να ενσωματώνονται στην ΕΛΑΣ.

Μπορεί μια χαρά να γίνει το ίδιο και στις συγκοινωνίες και είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αν όχι από την αρχή, να γίνει κάποια στιγμή στη συνέχεια. Θα μείνουν, βέβαια, πάλι οι 280 προσλήψεις που ως τμήματα της ΕΛΑΣ θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες.

Ούτως ή άλλως, ο δημόσιος κορβανάς τούς πληρώνει σε κάθε περίπτωση, καθώς οι συγκοινωνίες επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Το θέμα είναι καίριο και δεν είναι το όνομα με το οποίο θα ονομάσουμε το νέο σώμα, αλλά η βούληση να αντιμετωπιστεί η ανομία χωρίς ψιμυθιώσεις. Και η βούληση είναι ασθενής, καθώς η κυβέρνηση φοβάται μην κατηγορηθεί για αστυνομοκρατία και τα παρόμοια και αναζητά παρακαμπτήριες για να κάνει ένα ελάχιστο κι αυτό με τον φόβο των Ιουδαίων…

Προχθές στη Νομική οι γνωστοί άγνωστοι επιτέθηκαν σε εκδήλωση (με αδιάφορο θέμα), καθώς δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις των συμμετεχόντων επί άλλων θεμάτων και δη στα εθνικά. Αντίστοιχη επίθεση έγινε και σε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν σε κεντρικό βιβλιοπωλείο με θέμα τα Τέμπη, όπου οι συμμετέχοντες εξέφραζαν απόψεις εκτός συρμού.

Παλαιότερα ήταν τα χτισίματα σε καθηγητές που μπορεί να σταμάτησαν, αλλά δεν σταμάτησαν οι επιθέσεις σε όσους εκφράζουν αντίθετες απόψεις από αυτές των συγκεκριμένων μειοψηφιών. Κι αυτό σχετίζεται με τη γενικότερη ασφάλεια της κοινωνίας μας, που δυστυχώς βυθίζεται σε κλίμα εχθροπάθειας και τοξικότητας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το ζήτημα είναι η ανομία που υφίσταται και καλύπτεται από την προοδευτική νομενκλατούρα, την οποία φοβάται να αντιμετωπίσει ευθέως η κυβέρνηση και αναζητά ονομασίες για να κάνει αυτό που επιτάσσει ο ρόλος της.

Όλα αυτά που μοιάζουν λεπτομέρειες έχουν να κάνουν με το αίσθημα ασφάλειας και βέβαια τα βλέπουν και οι ξένοι που θέλουμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.