Skip to main content

Τυχαίες ή σκόπιμες συμπτώσεις;

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση

Και μετά ήρθαν τα Boeing… Θα μπορούσε να είναι τίτλος στο νέο «κεφάλαιο» του εμπορικού πολέμου που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ, με ολοένα και διευρυνόμενες διαστάσεις και απρόβλεπτη έκβαση. Και όπως φαίνεται, στο «παιχνίδι» αρχίζουν να μπαίνουν «πιο βαριά» εργαλεία, πέραν των δασμών.

Το πρωί της Τρίτης, το Πεκίνο ξάφνιασε με την εντολή του προς τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να πάψουν να παραλαμβάνουν νέα αεροσκάφη Boeing, μαζί με εξαρτήματα και ανταλλακτικά μέρη, καθώς ο αμερικανικός δασμός στο 145%, που ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να τον φθάσει στο 245%, διπλασιάζει το κόστος των αεροσκαφών, καθιστώντας το έως και απαγορευτικό. Δεδομένου, δε, ότι η Κίνα θα εκπροσωπήσει το 20% της παγκόσμιας ζήτησης αεροσκαφών τις επόμενες δύο δεκαετίες, γίνεται άμεσα αντιληπτή η ανάγκη για απόκτηση νέων αεροσκαφών. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.
Χθες, η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον να της επιτρέψει να αγοράσει αεροσκάφη Boeing με το ενεργητικό των περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Δύση κρατά «παγωμένο» και θέλει να χρησιμοποιήσει για την αμυντική χρηματοδότηση ή την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Θα είναι όρος του Κρεμλίνου για την εκεχειρία του πολέμου στην Ουκρανία; Καμία επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η Μόσχα μπαίνει στο «παιχνίδι» από την «πόρτα του εμπορίου» και προλειαίνει το έδαφος για χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης.

Πόση σύμπτωση μπορεί να υπάρχει στην αλληλουχία των δύο γεγονότων; Οι συμπτώσεις μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς αποκωδικοποίηση, μπορεί να είναι και το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών, όπως είχε πει ο Βολτέρος. Σύμφωνα δε με τον Κικέρωνα, οι αιτίες των γεγονότων είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσες από τα ίδια τα γεγονότα. Και με βάση τη Μόσχα, ενδεχομένως να είναι ένας «αποδεκτός» τρόπος για να «ξεπαγώσει το παγωμένο ενεργητικό της» με τις «ευλογίες» Τραμπ.
Όσο για την αρχική ανακοίνωση της Κίνας, να θυμίσουμε ότι η ίδια η Boeing είχε κάνει λόγο πριν από μερικούς μήνες για προβλήματα στην εφοδιαστική της αλυσίδα και καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης αεροσκαφών. Σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο έχουμε να δούμε πολλά, που εν τέλει μπορεί να είναι και συμπτώσεις.