Μια από τις ενδιαφέρουσες στήλες του «Ναυτικού και Εμπορικού Δελτίου», που αποτέλεσε τον πρόδρομο της «Ναυτεμπορικής», ήταν οι κατάπλοι και οι απόπλοι των πλοίων. Η στήλη δεν περιοριζόταν στις ώρες αναχώρησης ή άφιξης των πλοίων, αλλά περιείχε λεπτομερείς αναφορές που αφορούσαν το όνομα του πλοίου, τη σημαία, το λιμάνι αναχώρησης και προορισμού, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των εμπορευμάτων που μετέφερε.
Διαβάζουμε ότι στις 11/10/1935 το πλοίο ESNEH καταπλέει στον Πειραιά, προερχόμενο από Γλασκώβη και Λίβερπουλ, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, 20 σωλήνες, 16 κιβώτια κλωστές, 20 δοχεία ορυκτέλαιον, 10 κιβώτια ουίσκι κ.λπ.
Επίσης, στις 8 Οκτωβρίου 1935 αναχώρησε από τον Πειραιά για Αλεξάνδρεια και Πορτ Σάιντ το πλοίο ΙΩΝΙΑ, μεταφέροντας 30 κιβώτια μήλα, 17 βαρέλια κονιάκ, 51 τεμάχια μαρμάρου και 64 κιβώτια σοκολάτες «Παυλίδης».
Σήμερα, θα ήταν η άχρηστη πληροφορία της ημέρας.
Τότε, όμως, τις δεκαετίες 1920, 1930 και αργότερα, αυτή η είδηση ήταν πολύτιμη.
Ας φανταστούμε πώς περίμεναν οι εισαγωγείς να πληροφορηθούν πότε φτάνει το πλοίο, αν μεταφέρει τα προϊόντα που παρήγγειλαν, αλλά και οι έμποροι που μετρούσαν τις ποσότητες των εισαγόμενων αγαθών, οι οποίες και καθόριζαν τις τιμές στην αγορά.
Ακόμη, το πλοίο Χ για να έρθει από το Λίβερπουλ ή την Αμερική στον Πειραιά χρησιμοποιούσε τον Εξάντα, προκειμένου να χαράξει πορεία. Σήμερα, παρότι ο Εξάντας εξακολουθεί να διδάσκεται στις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού, η πλοήγηση έχει αντικατασταθεί από σύγχρονα συστήματα, βασιζόμενα στο GPS.
Στην ίδια περίοδο που η ελληνική ναυτιλία εξελίχθηκε και γιγαντώθηκε, συγχρόνως μετεξελίχθηκε και η «Ναυτεμπορική». Αν είχε μείνει στην καταγραφή των απόπλων και των κατάπλων των πλοίων, δεν θα υπήρχε σήμερα.
Όχι μόνο δεν έμεινε εκεί, αλλά στα 101 χρόνια που κλείνει σήμερα, στα οποία η χώρα γνώρισε οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, χρεοκοπίες, Κατοχή, εμφύλιο, αλλά και μεγάλωσαν τα σύνορά της, η «Ν» παρακολουθούσε και κατέγραφε από κοντά την οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, χαράσσοντας πορεία με τον δικό της «Εξάντα».
Συγχρόνως, ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά της τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο του Τύπου και πέτυχε να επιβιώσει, κάτι που δεν κατάφεραν δεκάδες άλλα έντυπα.
Ωστόσο, την επιβίωση και την επιτυχία την οφείλει στη μεγαλύτερη κατάκτηση για ένα μέσο ενημέρωσης: την αξιοπιστία.
Η οποία εκφράζεται στην απλή φράση που ακούγεται συχνά από στελέχη της αγοράς και απλούς πολίτες: «Έτσι είναι, το έγραψε η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ».