Από την έντυπη έκδοση
Από σήμερα ξεκινούν τα δύσκολα και η προσαρμογή στην πραγματικότητα για την κυβέρνηση, καθώς αρχίζει η ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα.
Οπου να ‘ναι, καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να έχουν επαφές με τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να διαμορφώσουν σαφή άποψη για την ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση.
Εφόσον τα στοιχεία κριθούν επαρκή, θα αποδεσμεύσουν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, την οποία προηγουμένως δηλώναμε πως δεν θέλαμε, αλλά υπό την πίεση της ρευστότητας το ξεχάσαμε και ευτυχώς το έχουν ξεχάσει και οι εταίροι.
Στο προχθεσινό Eurogroup, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ήταν σύντομη και γι’ αυτό αποδείχτηκε και ουσιαστική.
Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως είναι παρανόηση ότι η Ελλάδα αντιδρά στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και όταν ο Μάριο Ντράγκι τον ρώτησε εάν μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα, ο Ελληνας υπουργός απάντησε καταφατικά και έληξε και αυτή η φάση.
Ομως τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα, γιατί πρέπει να πειστούν οι εταίροι να ξεχάσουν τα μέτρα που προέβλεπε το email Χαρδούβελη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παρουσιαστούν νέα, ισοδύναμου ή και καλύτερου αποτελέσματος.
Στο εν λόγω πλαίσιο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όλων των υπουργείων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να εξευρεθούν μέτρα, είτε νέα είτε ξεχασμένα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και να αποδώσουν, αλλά χωρίς να έχουν πολιτικό κόστος.
Η αναζήτηση βρήκε μέχρι τώρα δύο παρεμβάσεις. Πρώτη, η βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Οπως εφαρμόστηκε από τον Νοέμβριο δεν «τράβηξε» και τα χρέη παραμένουν και συσσωρεύονται και νέα. Κάτι πρέπει να γίνει και το πρώτο είναι να πειστούν οι εκπρόσωποι των θεσμών πως τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι νομίζουν. Και πείθονται μόνο με στοιχεία.
Η δεύτερη είναι η νέου τύπου περαίωση, που μπήκε τελευταία στιγμή στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Δεν θα είναι σαν τις περαιώσεις των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ταιριάζει με την πρόταση που είχε υποβάλει πέρυσι τον Ιανουάριο ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας για οριστική περαίωση περιουσίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Και οι δύο παρεμβάσεις προσκρούουν στη γενική αντίδραση των δανειστών κατά των όποιων ρυθμίσεων.
Ομως η επιτυχία της ελληνικής πλευράς θα είναι να τους πείσει πως οι δύο ρυθμίσεις θα φέρουν άμεσα έσοδα, ενώ παράλληλα -με το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής- θα κλείσουν όλες οι «τρύπες», ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον άλλη ρύθμιση.
Ολα αυτά, ωστόσο, προϋποθέτουν, τα εξής: διάλογο και συνεννόηση.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ – [email protected]