Skip to main content

Το νιαούρισμα της γάτας

Πίσω από την ιστορία της GameStop βρίσκεται η «Γάτα που βρυχάται»

Τον Ιανουάριο του 2021 η Wall Street «κλονίστηκε» από την υπόθεση GameStop τη δυναμική και μαζική εμφάνιση των μικροεπενδυτών που προκάλεσαν το γνωστό short squeeze στη χρηματιστηριακή αγορά: την υποχρέωση των short sellers να καλύψουν εσπευσμένα τις θέσεις ανοιχτών πωλήσεων στη μετοχή της εταιρείας και άλλων meme μετοχών. Πολλά ακούστηκαν εκείνη την περίοδο, που ας θυμίσουμε ήταν έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και ο κόσμος έβγαινε διστακτικά από τα lockdowns. Αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν πως επρόκειτο για την εκδίκηση των μικροεπενδυτών απέναντι στα θηρία της Wall Street.

Αποδείχθηκε τελικά πως ήταν μια υπερβολή που τροφοδοτήθηκε από την κυριαρχική εμφάνιση της νέας τεχνολογίας και της αμεσότητας που προσφέρει η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Πίσω απ’ όλη αυτή την ιστορία βρισκόταν η «Γάτα που βρυχάται», ή αλλιώς ο Κιθ Γκιλ, ο άνθρωπος που έγινε το πρόσωπο της ημέρας με τις θετικές συστάσεις που έκανε διαδικτυακά για τη μετοχή της GameStop. Ο Γκιλ κατέθεσε τελικά ενώπιον του Κογκρέσου για την υπόθεση.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κιθ Γκιλ έκανε την επανεμφάνισή του, με ποστάρισμα στο Χ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της αγοράς. Η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε 110% χθες στη Ν. Υόρκη, αναγκάζοντας τις χρηματιστηριακές αρχές να διακόψουν τις συναλλαγές αρκετές φορές στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Όσοι πόνταραν στις ανοιχτές πωλήσεις εκείνη την περίοδο «κάηκαν». Απώλειες θα έχουν και τώρα, καθώς οι μετοχές meme έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Μόνο που αυτή τη φορά η παρέμβαση της «Γάτας που βρυχάται» μάλλον ακούγεται σαν νιαούρισμα στα αυτιά των μικροεπενδυτών, που δείχνουν να έχουν ωριμάσει χρηματιστηριακά, διατηρώντας μια υγιή όρεξη για νέες επενδύσεις.