Skip to main content

To μεσανατολικό αδιέξοδο

EPA/HANDOUT HANDOUT

Όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα εκλογές θα γίνουν, με τον Νετανιάχου να πληρώνει το τίμημα της αποτυχίας της 7ης Οκτωβρίου

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει εισέλθει πλέον στον έβδομο μήνα, χωρίς τίποτα επί της ουσίας να έχει αλλάξει πέραν του αυξανόμενου ρυθμού θυμάτων ένθεν και εκείθεν των συνόρων. Ο στόχος που έχει θέσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εξάλειψη της Χαμάς φαντάζει εξωπραγματικός.

Ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ Ναντάβ Αργκαμάν σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως «για να ηττηθεί η Χαμάς, θα πρέπει να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας για πολλά χρόνια ακόμη».

Ο Αργκαμαν ζήτησε επίσης πρόωρες εκλογές. Όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα εκλογές θα γίνουν, με τον Νετανιάχου να πληρώνει το τίμημα της αποτυχίας της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο τίποτα να εγγυάται μία εκ βάθρων πολιτική αλλαγή.

Οι 130 Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, πολλοί περισσότεροι από τους 34 που δηλώνει επίσημα νεκρούς το Ισραήλ δεν βρίσκονται εν ζωή, γεγονός που φαίνεται να έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις.

Οι όμηροι θα μπορούσαν να είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα και εν ζωή, αν ο Νετανιάχου έδινε προτεραιότητα στην απελευθέρωσή τους, αντί να υπόσχεται νίκες που είναι δύσκολο να φέρει.

Όσο για τη Χαμάς; Το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου όχι μόνο αμαύρωσε το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και έκανε τις φωνές για ειρήνη και συνύπαρξη εντός Ισραήλ να σιωπήσουν, αλλά διαπραγματεύεται επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε στις 6 Οκτωβρίου, με τίμημα χιλιάδες θύματα και ανείπωτη καταστροφή.

Η ισραηλινή και η παλαιστινιακή κοινωνία χρειάζονται νέες πολιτικές δυνάμεις που θα πουν κατάμουτρα την αλήθεια: Ούτε οι Παλαιστίνιοι θα εξαφανιστούν, ούτε οι Ισραηλινοί θα φύγουν από τα σπίτια τους…