Skip to main content

Έσπασε η «κόκκινη γραμμή» στη Μέση Ανατολή

Φωτ. REUTERS/Amir Cohen

Η πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες αντιπαράθεσης, αντιπροσωπεύει ήδη τη διάχυση μιας εκρηκτικής κατάστασης

Τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν η τελευταία κόκκινη γραμμή που απέμενε, πριν από έναν ολομέτωπο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πάνω από 350 πύραυλοι Κρουζ και drones εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Μια στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ υπέστη μόνο μικρές ζημιές.

Μια επίθεση που όλοι περίμεναν σε αντίποινα για την επιδρομή του Ισραήλ σε προξενικό κτίριο του Ιράν στη Δαμασκό, όπου 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί των Φρουρών της Επανάστασης.

Και το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Θα θελήσει να «φύγει προς τα εμπρός», επιδιώκοντας πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάιντεν, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Μην αντιδράς, συγκαλώ τη G7 για μια ενιαία διπλωματική απάντηση», ήταν το μήνυμά του προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθούσε τη βροχή των drones που έπεφταν στο Ισραήλ από το Situation Room-την αίθουσα πολέμου στο Λευκό Οίκο.

Τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα στο πεδίο αναχαίτισαν άλλωστε περίπου τις μισές επιθέσεις της Τεχεράνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο Ισραήλ μετά την επίθεση. Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για δύσκολες μέρες.

Ο Iron Dome κράτησε – οι περισσότεροι από τους ιρανικούς πυραύλους αναχαιτίστηκαν.

Οι επόμενες μέρες πιθανότατα δεν θα είναι επιστροφή στην κανονικότητα: η δημόσια ζωή σε μεγάλο βαθμό θα σταματήσει.

Ουδείς αναμένει ότι η κατάσταση απειλής θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικά οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ, προετοιμάζονταν για νέες επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ.

Ταυτόχρονα άλλωστε με την ιρανική  επιδρομή, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες αντιπαράθεσης, αντιπροσωπεύει ήδη τη διάχυση μιας εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Μια πυρκαγιά, για την οποία ολόκληρη η διεθνής κοινότητα είχε προειδοποιήσει, όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου για να σκοτώσει υψηλόβαθμους ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές.

Το σενάριο της άμεσης εμπλοκής του Ιράν ήταν το πιο επικίνδυνο, μετά την άγρια ​​επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή απάντηση πολύ σύντομα έγινε απολύτως δυσανάλογη, προκαλώντας μια φρίκη άγνωστη ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας και την κατάρρευση της αλληλεγγύης με το Ισραήλ.
Περισσότερους από 6 μήνες μετά και τις ισραηλινές θηριωδίες κατά των αμάχων στη Γάζα, όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, είναι σε εξέλιξη.

Οι ώρες είναι κρίσιμες ώρες και οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση που απευθύνουν όλοι πρέπει να συνοδευτούν επιτέλους με πράξεις: Να τελειώσει εδώ και τώρα ο πόλεμος στη Γάζα. Πριν ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή ένας περιφερειακός πόλεμος, που θα είχε άμεσο παγκόσμιο αντίκτυπο.

Οι παίκτες με τη μεγαλύτερη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ειδικά εκείνοι που έχουν άμεση γραμμή και με τις δύο κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να βρουν τη φόρμουλα ώστε να μην ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος. Ακόμη κι αν «έσπασε» η κόκκινη γραμμή.