Skip to main content

Για όλα φταίνε τα αβγά…

Ή τον Ζαν Κλοντ, που έσπασε το βραχιολάκι και μας έστειλε φιλάκι;

Έχουμε κι αν έχουμε χάσει. Ποιος δεν θυμάται ότι ο άλλοτε «Κάιζερ» της Siemens χάθηκε το 2009 στο Μόναχο, και ένας άλλος, που ίσως γινόταν καραβέλα αποκαλύψεων, πήρε τον μεγάλο δρόμο για να πάει -υποτίθεται- σε λιμάνια ξένα; Ή τον Ζαν Κλοντ, που έσπασε το βραχιολάκι και μας έστειλε φιλάκι;

Η πρώην ανακρίτρια ήταν από το 2005 στην Αγγλία και ήρθε την Πέμπτη στην Αθήνα, συνοδεία δύο αστυνομικών της Ιντερπόλ. Ξέραμε πού ήταν, ξέραμε τι έκανε εκεί, ξέραμε ότι πέρασε και 18 μήνες στη φυλακή, ξέραμε ότι καθυστερούσε την έκδοσή της στη χώρα, όπου έχει καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό.

Τι έμεινε, όμως, απ’ αυτό, πέρα από ανάγνωσμα λαϊκό με τον «δικαστή με τη μεζούρα» και τον αρχιμανδρίτη;

Ο πρώτος, πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών, πήγε σπίτι -είχε αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα το 2005, έκανε και φυλακή- και ο δεύτερος στην Αττική ιερουργεί. Μόλις το καλοκαίρι του 2023, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι ο εν λόγω κληρικός δεν είχε καμία εμπλοκή σε παραδικαστικά κυκλώματα και τον απάλλαξε από τις δύο πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που του είχαν αποδοθεί με το αρχικό κατηγορητήριο, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη καταδικαστική (κατά πλειοψηφία) απόφαση, που είχε επιβληθεί σε βάρος του (με αναστολή). Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών κήρυξε αθώους, επίσης, έναν πρόεδρο Εφετών, δύο δικηγόρους και έναν επιχειρηματία. Καλά, στο ενδιάμεσο απαλλάχτηκαν αρκετοί από όλες τις κατηγορίες.

Διαβάζω ότι ο κληρικός, που φερόταν άλλοτε να κινεί τα νήματα, αποζημιώθηκε για την άδικη προσωρινή κράτησή του, ενώ δικαιώθηκε τέσσερις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από ισάριθμες προσφυγές του, καταδικάζοντας την Ελλάδα σε χρηματική αποζημίωση για παραβίαση βασικών άρθρων της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πόσο σκάνδαλο ήταν το παραδικαστικό, δηλαδή; Όσο το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου για τις μετοχές-«φούσκες» του ’99 -όλοι αθώοι τελεσίδικα τον Μάρτιο του 2018-, όσο η Siemens ή όσο τα ζογκλερικά με μελάτα αβγά;