Skip to main content

Το δικό μας ντάρμα

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Καλή αρχή με πνευματιστική εκδοχή στον στεγνό τόπο της πολιτικής;

«Η Ελλάδα και η Ινδία βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη από πολλές απόψεις. Οι κοινές μας αξίες λειτουργούν ως γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά. Μοιραζόμαστε, θα έλεγα, ένα συγκεκριμένο ήθος ή “dharam”, όπως το λέτε εσείς» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ινδό ομόλογό του στο Νέο Δελχί.

Καλή αρχή με πνευματιστική εκδοχή στον στεγνό τόπο της πολιτικής; Τι είναι αυτό το ντάραμ ή ντάρμα; Είναι το ίδιο, που προ τριμήνου συνδέθηκε με του ΣΥΡΙΖΑ το τραύμα;

Είχε δηλώσει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοποιώντας την απόφασή του να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως διαβάζουμε στο BhagavadGita (σ.σ.: ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουισμού), είναι καλύτερο να υπηρετεί κανείς το δικό του dharma, έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αν ακολουθείς το ντάρμα, έχεις καλό κάρμα; Χάνομαι σ’ αυτό το δράμα. Πάω με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αντάμα. «Βασικές διδασκαλίες που είναι αποδεκτές από όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις στην Ινδία είναι:

Το Ντάρμα, που είναι ο νόμος της ύπαρξης, ο οποίος εισχωρεί σε όλες τις πτυχές του κόσμου. Επιβάλλει την κοσμική τάξη και κανονίζει την τάξη της κοινωνίας. Ό,τι πρέπει ο Ινδός να πράττει ορίζεται από τον νόμο του Ντάρμα. Έχει ηθική και θρησκευτική σημασία. Το Βάρνα, που είναι η διδασκαλία για την ύπαρξη από τον νόμο του Ντάρμα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής διαστρωμάτωσης… Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής του κοινωνική τάξη, παρά μόνο σε μια επόμενη ζωή».

Σε αυτήν τη ζωή, στην οποία μάλλον κυριαρχεί ο/το adharma (αντάρμα), «θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα» πληροφορικής. Μπορούμε να μάθουμε και από το brain gain, καθώς χιλιάδες εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, που επί χρόνια εργάστηκαν στη Silicon Valley, έχουν επιστρέψει κι ανέβασαν την Ινδία στις υψηλότερες θέσεις των διεθνών κατατάξεων ως προς την εξαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής. Μπορούμε να μάθουμε και από την κινηματογραφική παραγωγή του Bollywood, μπορούμε να αυξήσουμε και τις εξαγωγές μας από 240 εκατ. ευρώ το 2022, ώστε να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 1 ευρώ ανά Ινδό. 1,42 δισ. είναι ο πληθυσμός. Αυτό είναι το δικό μας ντάρμα, και δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από τον θεό Ραμ ή Ράμα.