Skip to main content

Επιστροφές, παραγραφές

Μακρύ το ταξίδι του γυρισμού, λόγω έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων διεκδίκησης, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού

Δάνεια κι επιστροφές αρχαιοτήτων, στο ίδιο χτες. Ύστερα από 150 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με τριετή δανεισμό (οι λέξεις γρονθοκοπούνται, δεν φταίω εγώ) στην Γκάνα τα χρυσά αντικείμενα του βασιλιά Ασάντε, που βρίσκονται στο Μουσείο Victoria & Albert και στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για τον επαναπατρισμό διαφόρων αρχαιοτήτων, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με την «Telegraph».

Επιστροφές θολές. Όπως τα 161 κυκλαδικά ειδώλια της συλλογής Στερν, που εκτίθενται από προχθές ως δάνειο της Ελλάδας στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Επιστροφές τμηματικές και με ανταλλαγές. Θα αρχίσουν να έρχονται ανά 15 στην Ελλάδα από το 2034 -η πρώτη έκθεση 15 ειδωλίων στο Κυκλαδικό Μουσείο από τον Νοέμβριο 2022 ήταν για ένα έτος-, ενώ εμείς θα δανείζουμε στο ΜΕΤ νόμιμες αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού από τα μουσεία μας, βάσει συμφωνίας, η οποία κυρώθηκε με τον Ν4968/2022.

Μακρύ το ταξίδι του γυρισμού, λόγω έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων διεκδίκησης, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού. «Όπως εξακριβώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καμία από τις 161 αρχαιότητες δεν έχει ποτέ καταγραφεί ως κλεμμένη και επίσης δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή οποιαδήποτε ενδεικτική πληροφορία για το πότε και πώς ανακαλύφθηκαν και εξήχθησαν από την ελληνική επικράτεια ή για τη διαδρομή και την τύχη τους μέχρι να φτάσουν στη Νέα Υόρκη» και τον συλλέκτη.

Μπορεί να μείνουν οιονεί χωρίς προέλευση, δηλαδή; Θα γίνει, λέει, διεθνές αρχαιολογικό Συμπόσιο, για να εξεταστούν και θέματα προέλευσης και αυθεντικότητας των κυκλαδικών ειδωλίων που δεν προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες. Αφού δεχτήκαμε τη συλλογή και περάσαμε συμφωνία από τη Βουλή; Κι αν κάποια κομμάτια, συν τω χρόνω, αποδειχθούν αρχαιοκαπηλικά, ενδεχομένως και πλαστά;

Ο συλλέκτης να είναι καλά. Γιατί να μην είναι; Όποιος δωρίζει έργο τέχνης, απαλλάσσεται με φόρο ίσο της εκτίμησης του αντικειμένου την ώρα της δωρεάς. Αν, για παράδειγμα, είχε αποκτήσει για 25.000 δολάρια μία αρχαιότητα πριν από 25 χρόνια και εκτιμηθεί 10πλάσια ή 20απλάσια σήμερα, ο ίδιος έχει φοροαπαλλαγή 250.000 ή 500.000.

Ήρεμα. Ο Αµερικανός φορολογούµενος πληρώνει.