Skip to main content

Μόνο με επιδόματα;

Είναι λύση, λοιπόν, η αύξηση του επιδόματος γέννησης παιδιού;

Για κάθε δύο ανθρώπους που πέθαναν το 2022 γεννήθηκε ένας -το baby boom μετά τον πανδημικό εγκλεισμό ήταν ωραίο για να βγει αληθινόμε βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αποκαλύπτουν κι άλλα, μικρά και μεγάλα. Όπως ότι έχει μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού σε αναπαραγωγική ηλικία. Σε σχέση με μία δεκαετία πριν, η ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών εμετρήθη, εζυγίσθη και βρέθηκε κατά 22,1% μικρότερη απ’ ό,τι το 2011, 1.053.304 άτομα. Ομοίως και η ομάδα 30-39 ετών (-23,2%).

Είναι λύση, λοιπόν, η αύξηση του επιδόματος γέννησης παιδιού; Δώρο μια γέννα -σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει ένα μέρος των εξόδωνκαι κάποιες άλλες παρεμβάσεις, κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα, και τέρμα; Θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε νέους γονείς.

«Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Δεν είναι άσπρο σαν το γάλα το μέτρο. Απάντηση στο δημογραφικό ή μια ακόμη απάντηση στην ακρίβεια;

Αν ήταν μόνο το οικονομικό, οι πολύ εύρωστες χώρες δεν θα είχαν θέμα δημογραφικό. Το Πεκίνο δεν πείθει τις Κινέζες να κάνουν παιδιά, προσφέροντας μειωμένο κόστος στέγης, φοροαπαλλαγές και μετρητά, αλλά για να μην πάμε μακριά, ακόμη και η Γερμανία δεν αισθάνεται πολύ καλά.

Στα καθ’ ημάς, πέρα από τα ελλείμματα σε δομές φύλαξης προσχολικής ηλικίας ή γενναιόδωρης άδειας ανατροφής, η εξίσωση δεν βγαίνει με την εργαζόμενη εξουθενωμένη. Τα είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο συνέδριο της «Ν» τον Νοέμβριο και δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς. «Τους φορτώνουμε τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων». Όσο για τις απολαβές τους; Ο μέσος μισθός τους είναι κατά 13% χαμηλότερος σε σχέση με εκείνον των ανδρών και κάποιοι τους κουνούν και το δάχτυλο, γιατί αναβάλλουν τη γέννηση… εργατικών χεριών.