Skip to main content

Δίκαιη αναβάθμιση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στο συνέδριο της «Ν», χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Ο όρος «αναβάθμιση» κερδίζει τις εντυπώσεις στο πεδίο της οικονομίας. Η χώρα, από ουραγός στην ανάπτυξη και επί πολλά έτη βουτηγμένη στη δίνη της ύφεσης, βρίσκεται σήμερα πρώτη σε επιδόσεις στην Ευρώπη, με το ΑΕΠ να κινείται κόντρα στις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, τις τράπεζες να υπερ-αποδίδουν, το Χρηματιστήριο να προσφέρει πολλές… υποσχετικές στους ξένους επενδυτές, την ανεργία να «ψαλιδίζεται», τον τουρισμό να καλπάζει και τα κεφάλαια -κοινοτικά, τραπεζικά, ιδιωτικά- να ρέουν στην οικονομία.

Στο συνέδριο της «Ν», χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να ακούσουν τις παραινέσεις της αντιπολίτευσης, τις ενστάσεις της -ποιοτικές ή και ποσοτικές- για το επιχειρείν, το κόστος ζωής, την καθημερινότητα του πολίτη.

Ποιος ή ποιοι εξ αυτών είπαν την αλήθεια; Διατυπώθηκαν υπερβολές χθες στο Ζάππειο Μέγαρο; Μάλλον όχι. Οι παραγωγικοί υπουργοί «πούλησαν» πολιτικά την επόμενη μέρα της οικονομίας, επιμένοντας στις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ενώ η αντιπολίτευση ανέδειξε τις αστοχίες της κυβέρνησης. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, δεσμεύσεις και αστοχίες συμπίπτουν. Οι αναφορές και από τις δύο πλευρές «διαβάζουν» τα ίδια προβλήματα, με προβολή στο μέλλον ή -για να είμαστε πιο ακριβείς- με ορίζοντα την τετραετία.

Στο μεσοδιάστημα, θα φανεί αν η αναβάθμιση της οικονομίας θα αποτελέσει βίωμα όλων ή των λίγων και εκλεκτών. Πάντως, το μαρτύριο των τριών μνημονίων (που έφεραν τις υπογραφές των τριών μεγάλων κομμάτων) το βιώσαμε όλοι στο πετσί μας, οπότε βίωμα όλων πρέπει να αποτελέσει και η αναβάθμιση.