Skip to main content

Μα, στο Δουβλίνο;

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Την Πέμπτη το βράδυ στο Δουβλίνο βγήκε από τη φωλιά του το θηρίο. Συγκρούσεις, πυρπολήσεις λεωφορείων και άλλων οχημάτων, λεηλασίες και πογκρόμ κατά μεταναστών από μια «τρελή ομάδα χούλιγκαν με ακροδεξιά ιδεολογία», μετά από επίθεση με μαχαίρι και τον τραυματισμό τριών παιδιών και δύο ενηλίκων, κοντά σε σχολείο.

Γιατρός, έχει περάσει από τρία υπουργεία και την πρωθυπουργία (2017 – 2020), είναι πρόεδρος στο κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael στη συντηρητική Ιρλανδία. Επέστρεψε πριν από έναν χρόνο στην πρωθυπουργία. Με τον, επίσης γιατρό, σύντροφό του, μεγαλώνουν δύο παιδιά. Σέρνει από ινδική γενιά.
«Δεν είναι κάτι που με προσδιορίζει. Δεν είμαι μισός Ινδός πολιτικός ή γιατρός πολιτικός ή γκέι πολιτικός. Απλώς είναι κομμάτι του εαυτού μου», έχει πει, τονίζοντας πως ναι μεν είναι ινδικής καταγωγής, αλλά θεωρεί εαυτόν Ιρλανδό.

Είμαι σίγουρη ότι και οι συμπατριώτες του τον θεωρούν. Τον επέλεξαν να τους εκπροσωπεί, τον εξέλεξαν τα συμφέροντά τους να προωθεί.
Ο πατέρας του μετακόμισε τη δεκαετία του 1960 από τη Μουμπάι στην Αγγλία, όπου και νυμφεύτηκε τη Μίριαμ, μία νοσοκόμα. Μετακόμισαν στο Δουβλίνο το 1973 κι έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο Λίο.

Την Πέμπτη το βράδυ στο Δουβλίνο βγήκε από τη φωλιά του το θηρίο. Συγκρούσεις, πυρπολήσεις λεωφορείων και άλλων οχημάτων, λεηλασίες και πογκρόμ κατά μεταναστών από μια «τρελή ομάδα χούλιγκαν με ακροδεξιά ιδεολογία», μετά από επίθεση με μαχαίρι και τον τραυματισμό τριών παιδιών και δύο ενηλίκων, κοντά σε σχολείο. Μα, στην Ιρλανδία, που φέρει τεράστια ιστορικά τραύματα, που έχει βιώσει τη μετανάστευση και την καταπίεση;
Κυκλοφόρησε μία φήμη για την εθνικότητα του δράστη και άρχισε το «πάρτι». Νόμιζαν ότι είναι Αλγερινός, ενώ είναι Ιρλανδός. Παραβατικός, σε εγκληματική φάση, αλλά Δουβλινέζος. Τα έσπασαν, δηλαδή, κατά λάθος;

Όλο είναι λάθος. Στο μικρό σπίτι στο λιβάδι-Ιρλανδία και στο μεγαλύτερο βοσκοτόπι-Ευρώπη. Από την απουσία αποτελεσματικών δημοκρατικών πολιτικών για τις ανησυχίες της κοινωνίας: τον κίνδυνο ύφεσης και απώλειας της μεταπολεμικής ευημερίας, τις αβεβαιότητες της ψηφιακής εποχής, την κλιματική κρίση και τη μετανάστευση έως τoν υπολογισμό και την υποκρισία.

Τα κεφάλαια κυκλοφορούν, τα κεφάλια ενοχλούν. Τα μικρά. Των στελεχών είναι επιθυμητά.