Skip to main content

Οι αριθμοί και οι πολιτικοί

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Οι στεγνοί αριθμοί καίνε όσα ξέραμε για τις φωτιές

Τι λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί, οι ξηροί αριθμοί, που «είναι ενίοτε ου μόνον ρήτορες δεινότεροι του Δημοσθένους, αλλά και ποιηταί περιπαθέστεροι της Σαπφούς»;

Οι στεγνοί αριθμοί καίνε όσα ξέραμε για τις φωτιές. 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων έως και την 24η Αυγούστου, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο (2002 2022) στη χώρα μας, προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μάλιστα, καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την περασμένη Πέμπτη, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών.

Τι λέει η υφυπουργός Μετανάστευσης; Την προηγούμενη εβδομάδα ότι «η κλιματική κρίση ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι την περιμέναμε» και χθες για την «προπαγάνδα των αριθμών». Διότι «ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των πυρκαγιών. Είναι οι μισές πυρκαγιές, αλλά πολύ μεγάλες, είναι ευμετάβλητες σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες…».

Ξέρει καλύτερα η πολιτικός από τους επιστήμονες; Ξέρει σίγουρα γιατί δεν πρέπει να ασκείται κριτική. «Και ο Καναδάς καίγεται, αλλά αυτά τα επιχειρήματα που ακούγονται εδώ, στον Καναδά δεν ακούγονται. Και δεν γίνεται και αντιπολίτευση πάνω σε αυτό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι που καίγεται η Τενερίφη για 10η μέρα, ψάχνω στα ισπανικά στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και δεν υπάρχει λέξη, δεν γίνεται αυτή η συζήτηση».

Εμείς πάλι καταλαβαίνουμε ότι όταν το δασαρχείο της Πάρνηθας έχει μόνο έναν δασολόγο, ο Καναδάς και η Τενερίφη δεν είναι ο λόγος.

Εμείς καταλαβαίνουμε ότι δύο χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τις εξαγγελίες για την πρόληψη, τίποτα δεν πήγε καλά. Με ωδές δεν βάφονται αβγά, δεν προστατεύονται δάση και βουνά.