Skip to main content

Tίποτα!

φωτιά, πυροσβέστης, πύρινη κόλαση
REUTERS/Alexandros Avramidis

Μετά τις φετινές καταστροφές, ακούμε ξανά για νέα σχέδια, με έμφαση στην πρόληψη, στον συντονισμό κ.λπ. Πρόκειται ακριβώς για ό,τι ακούμε επί δεκαετίες μετά από κάθε καταστροφή και ακριβώς ό,τι δεν έγινε ποτέ επί δεκαετίες.

Πριν από ενάμιση χρόνο, στις 16 Μαρτίου 2022, οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, παρουσιάστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, υπό τον τίτλο «ΑΙΓΙΣ», στην Επιτροπή Περιφερειών.

Κατά την παρουσίασή του, ο τότε αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, με χρηματοδότηση 1,7 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προέβλεπε καλύτερο και έξυπνο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων που προκαλούν καταστροφές, μεταξύ των οποίων είναι και οι πυρκαγιές.

Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε και ένα πρακτικό παράδειγμα. «Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά», είπε, «πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του χρόνου απόκρισης της Πυροσβεστικής και της επιτυχούς κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς και αν, λοιπόν, μέσω των σύγχρονων αυτών συστημάτων κατορθώσουμε να μειώσουμε τους χρόνους στους απολύτως ελάχιστους, π.χ. στα 5 με 10 λεπτά από την αναγγελία, τότε ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών, κάποιοι μιλούν για το 70%-75%, θα μπορούν να ελέγχονται σε ελάχιστο χρόνο» εξήγησε.

Όλα τα παραπάνω είναι ωραία, καθότι σε αυτή τη χώρα πάντοτε αριστεύουμε στη θεωρία, αλλά στην πράξη δεν περνάμε τη… βάση εισαγωγής.
Από τότε που παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο, στον τομέα των πυρκαγιών αποδείχτηκε πως δεν έγινε τίποτα. Διότι, τίποτα δεν έκανε ο κρατικός μηχανισμός και τίποτα δεν έκαναν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Γιατί, αν υπήρχαν πρόληψη και στοιχειώδης συντονισμός, η πυρκαγιά, χθες, δεν θα ακουμπούσε αποθήκες πυρομαχικών, όπου δεν έπρεπε να φτάσει σε καμία των περιπτώσεων.

Μετά τις φετινές καταστροφές, ακούμε ξανά για νέα σχέδια, με έμφαση στην πρόληψη, στον συντονισμό κ.λπ. Πρόκειται ακριβώς για ό,τι ακούμε επί δεκαετίες μετά από κάθε καταστροφή και ακριβώς ό,τι δεν έγινε ποτέ επί δεκαετίες. Όποιο σχέδιο ανακοινώνεται στα αποκαΐδια, «καίγεται» γιατί είναι πρόχειρο, έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και ξεχνιέται από τον Σεπτέμβριο.

Ελπίδα θα υπάρξει όταν οι αρμόδιοι φορείς ασχοληθούν όλο τον χρόνο με το σχέδιο δράσης κατά των πυρκαγιών και όχι μόλις ανάψει η πρώτη εστία.