Skip to main content

Τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν νικητές

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως έχει πιθανόν παγιδεύσει με εκρηκτικά κάποιον από τους αντιδραστήρες, ενώ η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο πως σχεδιάζει πράξη δολιοφθοράς.

Έντονη ανησυχία προκαλεί το νέο μπαράζ αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για επίθεση ή πράξη δολιοφθοράς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Ενθυμούμενοι το Τσέρνομπιλ και όσα συνέβησαν τότε όχι μόνο πέριξ του πυρηνικού εργοστασίου, αλλά σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος που έφτανε έως και στη χώρα μας, δεν μπορεί παρά να προκαλεί αποτροπιασμό και η παραμικρή υποψία πως κάποια από τις εμπόλεμες πλευρές θα μπορούσε να πλήξει εσκεμμένα το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως έχει πιθανόν παγιδεύσει με εκρηκτικά κάποιον από τους αντιδραστήρες, ενώ η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο πως σχεδιάζει πράξη δολιοφθοράς.

Σαν να μην έφτανε η επαναφορά του πυρηνικού κινδύνου ως πιθανή «παράπλευρη απώλεια» του συνεχιζόμενου πολέμου, η Μόσχα εξακολουθεί να επισείει την απειλή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε πως «ακόμη και ένας παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα. Είτε αν υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης, είτε αν κάνει κανείς ό,τι έκαναν οι Αμερικανοί το 1945, όταν χρησιμοποίησαν τα πυρηνικά τους όπλα και βομβάρδισαν δύο ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».

Σύμφωνα πάντως με προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο Πούτιν έχει αποφασίσει να μην κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, διότι αυτό δεν θα προσέφερε κανένα πλεονέκτημα στη Ρωσία. Ένα πυρηνικό πλήγμα θα μετέτρεπε περιοχές που ο Πούτιν διεκδικεί ως ρωσικές σε «ακτινοβολημένη έρημη χώρα», χωρίς να συμβάλλει στην προώθηση των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο πυρηνικός πόλεμος δεν έχει άλλωστε νικητές και χαμένους.