Skip to main content

Αδιέξοδα

Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε μία διετία έως και 70% και σε μεγάλη γκάμα αγαθών, ειδικά τροφίμων, οι τιμές τους είναι υψηλότερες πάνω από 30%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Η χθεσινή έρευνα της «Ν», για την εξέλιξη των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, εξάγει απογοητευτικά συμπεράσματα για την εξέλιξη και τις προοπτικές των τιμών, του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε μία διετία έως και 70% και σε μεγάλη γκάμα αγαθών, ειδικά τροφίμων, οι τιμές τους είναι υψηλότερες πάνω από 30%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Στα περισσότερα από τα αγαθά ο ρυθμός ανατίμησης δεν έχει ανακοπεί και οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, γεγονός που «τρομάζει» τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι αυξάνουν τα επιτόκια για να τρομάξουν, με τη σειρά τους, δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Φρένο στις τιμές δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση που επιβραδυνθούν ή σταματήσουν οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα παρουσιάζει ελάχιστη ή μηδενική μεταβολή, θα πρόκειται για μια επίπλαστη εικόνα, καθώς οι ανατιμήσεις της τελευταίας διετίας δεν θα εξαλειφθούν, αλλά θα ενσωματωθούν στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και θα αναγκαστούν να μάθουν να ζούνε με αυτές.

Θα μάθουν επίσης να ζουν με τα αυξημένα επιτόκια και το διογκωμένο κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων και το αυξημένο κόστος της ενέργειας, με αβέβαιες, πλέον, τις κρατικές επιδοτήσεις.

Συγχρόνως θα μάθουν να ζουν με παγωμένους μισθούς στα σημερινά επίπεδα, καθώς δεν πρόκειται να γίνει αναπροσαρμογή των εισοδημάτων στο ύψος των ανατιμήσεων των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των τροφίμων.

Και όταν το μέγιστο του εισοδήματος των νοικοκυριών απορροφάται από τη διατροφή, την ενέργεια και την εξυπηρέτηση δανείων, επόμενο είναι να περιορίζονται οι διαθέσιμοι πόροι για άλλες κατηγορίες δαπανών.

Η εξέλιξη αυτή μεσοπρόθεσμα θα δοκιμάσει τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας προς τους οποίους θα περιοριστεί η κατανάλωση και είναι ένα ζήτημα που θα το βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση, αλλά τα περιθώρια δράσης της θα είναι περιορισμένα.