Skip to main content

Τρύπες στ’ αμπάρια

Πηγή φωτ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλες ανατροπές, λόγω αναρμοδιότητας της ελληνικής ποινικής δικαιοδοσίας, όταν οι συλλήψεις γίνονται σε διεθνή ύδατα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών». Καμία αντίρρηση, η διακίνηση ανθρώπων σε παλιόβαρκες, και μάλιστα έναντι αδρού αντιτίμου, συνιστά έγκλημα.

Είναι αδίστακτοι, όπως και οι ναρκέμποροι. Στις 26/9/2022, ένας στους πέντε κρατουμένους -υπόδικους ή καταδικασμένους- στις ελληνικές φυλακές, σύμφωνα με την «Κ», ήταν για διακίνηση μεταναστών, λίγο πίσω από τους πρώτους (23,5%) για διακίνηση ναρκωτικών.

Είναι άθλιοι, όπως τους χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός από το Γύθειο, «καθάρματα -επιτρέψτε μου αυτή τη σκληρή γλώσσα- που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο…».

Προβλέπονται σκληρές ποινές για τους κατά το νόμο «μεταφορείς», αλλά το «επάγγελμα» δεν χάνει και δεν χάνεται, καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Εξαιρούμε, βεβαίως, τις περιπτώσεις απόδοσης των κατηγοριών στους μεταφερόμενους, επειδή έπιασαν το τιμόνι, όταν οι διακινητές τους άφησαν στη θάλασσα μόνους. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 κατέπεσε στο εφετείο η καταδίκη των 50 ετών στον Αφγανό Akif Rasuli και αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο χρόνια στη φυλακή.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλες ανατροπές, λόγω αναρμοδιότητας της ελληνικής ποινικής δικαιοδοσίας, όταν οι συλλήψεις γίνονται σε διεθνή ύδατα. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της 17ης/6/2023 του dimokratiki.gr για 12 κατηγορούμενους που μετέφεραν 130 μετανάστες, σε δύο χωριστά περιστατικά τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2022.

Ομοίως τον Ιούνιο του 2018, αθωώθηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την κακουργηματική κατηγορία ένας Τούρκος και ένας Σύρος, που μετέφεραν 90 μετανάστες και πρόσφυγες με ένα σαπιοκάραβο, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου στα 23 ναυτικά μίλια. Τους επιβλήθηκε μόνο ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη είσοδο στη χώρα και τους αποδόθηκαν ακόμα και τα κατασχεμένα αντικείμενά τους.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι 5 του «Baris», στους οποίους είχαν επιβληθεί πολυετείς ποινές φυλάκισης για παράνομη μεταφορά 586 αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα τον Νοέμβριο του 2014, αλλά το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έπαψε το 2018 την ποινική τους δίωξη και τους άφησε ελεύθερους.