Skip to main content

Περί φορολογικής δικαιοσύνης

Η Ν.Δ., από τη μία πλευρά, αρνείται πεισματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων και καταγγέλλει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της -περίφημης- μεσαίας τάξης, επειδή θέλουν αυξημένους φορολογικούς συντελεστές στα μερίσματα.

Η συζήτηση περί φορολογικής δικαιοσύνης δεν άνοιξε μόνον όψιμα στην προεκλογική Ελλάδα του 2023 – άνοιξε και με πλεόνασμα διακομματικής υποκρισίας.

Η Ν.Δ., από τη μία πλευρά, αρνείται πεισματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων και καταγγέλλει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της -περίφημης- μεσαίας τάξης, επειδή θέλουν αυξημένους φορολογικούς συντελεστές στα μερίσματα. Λέει πως η μείωση του ΦΠΑ απέτυχε να χτυπήσει τον πληθωρισμό σε χώρες που την εφάρμοσαν όπως η Ισπανία -εξ ου και η κατάρρευση της κυβέρνησης Σάντσεθ-, λέει ακόμη ότι οι χαμηλότεροι έμμεσοι φόροι ευνοούν τους πλούσιους και υποστηρίζει πως η υψηλότερη φορολόγηση των μερισμάτων είναι αντιαναπτυξιακή και διώχνει τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Δεν λέει ότι οι πληθωρισμένοι έμμεσοι φόροι απέφεραν το 60% των δημοσίων εσόδων πέρσι και, αναλογικά, προήλθαν κυρίως από τους μη έχοντες και όχι τους κατέχοντες. Δεν λέει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία έχει πέσει στο 2,9% έναντι 4,1% στην Ελλάδα και πως ο Σάντσεθ έπαθε πανωλεθρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι γιατί δεν χτύπησε την ακρίβεια, αλλά γιατί κατέρρευσαν οι δομές πολιτικής προστασίας και η κυβέρνησή του απέτυχε να αντιμετωπίσει το ιστορικό κύμα ξηρασίας που έπληξε τη χώρα. Δεν λέει ούτε το στοιχειώδες από καταβολής καπιταλισμού – ότι οι χαμηλοί φόροι στα μερίσματα δεν ευνοούν την επιχειρηματικότητα, αλλά τους εισοδηματίες. Και πως αναπτυξιακή πολιτική σημαίνει χαμηλή φορολόγηση στα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται και όχι στα διανεμόμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, λέει πως κομίζει πρόγραμμα ανακούφισης της -πάντοτε απροσδιόριστης- μεσαίας τάξης, με αιχμή την αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για όλους, ήτοι -εκτός από τους μισθωτούς- και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Δεν λέει ότι σε ποσοστό 75% έως 90% οι εν Ελλάδι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ήδη σχεδόν αφορολόγητοι, πένητες και νεόπτωχοι: Δηλώνουν εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ ετησίως. Δεν λέει επίσης ότι 615.475 αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 39,07 δισ. ευρώ με καθαρά κέρδη 3,39 δισ. ευρώ, εξ ου και η Κομισιόν τους θεωρεί εξ ορισμού ύποπτους φοροδιαφυγής και ζητά αλλαγή του μοντέλου φορολόγησής τους.

Ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ λένε ακόμη πως το εν λόγω νέο μοντέλο φορολόγησης των επαγγελματιών μελετάται ήδη από το ΚΕΠΕ. Όπως δεν λένε και ότι η συζήτηση περί φορολογικής δικαιοσύνης είναι χρήσιμη υπόθεση μόνον όταν δεν γίνεται με όρους συγκυριακής ψηφοθηρίας.