Skip to main content

Εργαλειοποίηση

ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Δεν ξέρω πότε μπήκε ο όρος στον δημόσιο λόγο, αλλά πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε στο ελληνικό λεξιλόγιο.

Είναι να μη γίνει μία λέξη μόδα, γυρίζει η ρόδα και κόβει ρόδα. Τι σημαίνει εργαλειοποίηση / εργαλειοποιώ; Σημαίνει ότι χρησιμοποιώ ένα θέμα ως μέσο, εργαλείο για να πετύχω αλλότριους από την υπόθεση σκοπούς, κυρίως στόχους πολιτικούς. Προφανώς, είναι μια κυνική πολιτική προσέγγιση, αλλά στην πολιτική οι εποχές της «έξοχης αθωότητας» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν ξέρω πότε μπήκε ο όρος στον δημόσιο λόγο, αλλά πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε στο ελληνικό λεξιλόγιο. Έμαθα ότι και στην αγγλική γλώσσα το «instrumentalize» σχετικά πρόσφατα -προ πενταετίας/εξαετίας στολίζει πολιτικές φράσεις κι εντάσεις.

Σ’ αυτές τις φάσεις, όποιος «εργαλειοποιεί» είναι «τοξικός» -λέξη της χρονιάς για το έτος 2018 από το λεξικό της Οξφόρδης-, «λαϊκίζει» κι είναι ποταπός. Το πράος, που προσθέτει η αοιδός, δεν ταιριάζει εδώ.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και για το τι είπε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τη μήνυση κατά επικεφαλής οργάνων και πολιτικών του «Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023» και για τον σκέρτσειο διαφωτισμό ότι δεν αναφερόταν στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών όταν έλεγε ότι «το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές», αλλά στους μηχανοδηγούς. Αυτούς που θα απεργήσουν ξανά. Στις 30 Μαΐου, μετά τις κάλπες, για θέματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, καθώς «το μακιγιάζ δεν έχει ανάγκη να κρύβεται. Μπορεί, απεναντίας, να επιδεικνύεται, αν όχι με επιτήδευση, τουλάχιστον με κάποια αθωότητα».

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για ό,τι πετιέται στην προεκλογική λίμνη και κύκλους ανοιγοκλείνει, αλλά και για τις αποσιωπήσεις και τις βολικές προσεγγίσεις. Οι οικείοι, όμως, των θυμάτων δεν βγάζουν «θυμό», «δικαιολογημένο θυμό», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Βγάζουν σπαραγμό για τον χαμό.