Skip to main content

Χωρίς καύσιμο, αλλά… με γενναιότητα

Fiona Goodall/Pool via REUTERS

Η γυναίκα που γκρέμισε τα στερεότυπα με την εκλογή της, συνεχίζει στα 42 έτη να τα γρεμίζει με την παραίτησή της.

Ακούγεται σε κάποιους παράδοξο. Μία γυναίκα μόλις 42 ετών, μία από τις νεότερες αρχηγούς κράτους στον κόσμο, να δηλώνει… εξουθενωμένη και να αποχωρεί. Ομολογώ ότι αρχικά ξένισε κι εμένα. Ίσως γιατί έχουμε την ίδια ηλικία. «Ξέρω τι απαιτεί αυτή η δουλειά. Και δεν έχω αρκετό για να ανταποκριθώ. Είναι τόσο απλό» μας είπε με τη φωνή ελαφρώς να σπάει, αλλά το βλέμμα σταθερό. Ξέμεινε από «καύσιμο» λοιπόν. «Επί 6 χρόνια κλήθηκα να αντιμετωπίσω σοβαρές προκλήσεις και είμαι άνθρωπος. Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι», εξήγησε.  Και κάποιοι από αυτούς είναι αρκετά ειλικρινείς με τους ψηφοφόρους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό τους ώστε να παραδώσουν τα ηνία της εξουσίας, όταν αισθανθούν πως δεν έχουν κάτι περισσότερο να δώσουν μέσω αυτής.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, παραιτήθηκε από τη θέση της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «παραιτείται» από τη ζωή και τη δράση. Το burnout είναι μία πραγματικότητα. Και το να το παραδεχθείς και να παραδώσεις τη σκυτάλη δεν είναι ήττα, ούτε εύκολη απόφαση. Απαιτεί γενναιότητα – στοιχείο που επέδειξε αρκετές φορές ως γυναίκα, πολιτικός και μητέρα από τη στιγμή που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο. «Μα φεύγει τώρα που πέφτει στις δημοσκοπήσεις» έσπευσαν να σχολιάσουν αντίπαλοί της.

Ακόμη και αυτό αξιοπρέπεια δείχνει. Ως μία πολιτικός που απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, που προκαλεί σχόλια θαυμασμού από δεκάδες άλλους ηγέτες για τις προοδευτικές πολιτικές της, θα μπορούσε να «απαιτήσει» να διατηρήσει την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος, να «παγιδεύσει» το κόμμα της σε μία μάχη με μία επικεφαλής χωρίς δυνάμεις. Επέλεξε να αποχωρήσει τώρα, αφήνοντας περιθώριο στον νέο αρχηγό, που θα αναδειχθεί σε λίγες ημέρες, να χαράξει τη στρατηγική έως τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Η Τζασίντα Άρντερν εξελέγη ομόφωνα αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος την 1η Μαρτίου 2017, μετά την παραίτηση  της Ανέτ Κινγκ. Μόλις 5 μήνες αργότερα και με τις εκλογές ενόψει ο αρχηγός του κόμματος, Άντριου Λιτλ, παραιτήθηκε εν μέσω δημοσκοπικής καθίζησης, και εκείνη ανέλαβε τα ηνία. Οδήγησε μάλιστα το κόμμα της σε εντυπωσιακή δημοσκοπική ανάκαμψη και τελικά στη νίκη στις εκλογές του Σεπτεβρίου. Σε ηλικία 37 ετών ήταν η νεότερη γυναίκα αρχηγός κράτους. Στις 21 Ιουνίου 2018 έφερε στον κόσμο την κόρη της, ως η δεύτερη μόλις εκλεγμένη αρχηγός κράτους, που έγινε ποτέ μητέρα ενώ ήταν σε εξέλιξη η θητεία της (μετά τη Μπεναζίρ Μπούτο). Ήταν η πρώτη ηγέτιδα που παρακολούθησε γενική συνέλευση του ΟΗΕ με το μωρό της στην αγκαλιά.

Τώρα ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της. «Εκείνοι θυσίασαν περισσότερα από εμένα» είπε για την κόρη και τον σύντροφό της. Και κάπως έτσι η γυναίκα που γκρέμισε τα στερεότυπα με την εκλογή της στην εξουσία, συνεχίζει να τα γκρεμίζει με την παραίτησή της.