Skip to main content

Η Αμερική, η Ελλάδα και η δημοκρατία

REUTERS/Jonathan Ernst

«Για φανταστείτε πάντως, να είχε συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.»

Απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο γκαράζ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Αλλά και σε ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα.

Χωρίς καμία διάθεση δικαιολόγησης του 80χρονου σήμερα Αμερικανού Προέδρου, είναι μάλλον προφανές ότι δεν το έκανε επίτηδες. Κάπου ξεχάστηκαν, κάπου παράπεσαν τα έγγραφα. Και απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν πρόκειται και για χαρτιά, που ν’ αφορούν ντε, και την πυρηνική ασφάλεια της υπερδύναμης !

Άλλωστε την αποκάλυψη των εγγράφων έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Λευκός Οίκος. Οι δικηγόροι του Μπάιντεν, όπως ανακοινώθηκε, ανακάλυψαν «ένα μικρό αριθμό επισήμων εγγράφων της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν μεταξύ προσωπικών και πολιτικών εφημερίδων. «Τα πιο πολλά έγγραφα βρέθηκαν στο γκαράζ της προεδρικής κατοικίας, στο Γουίλμινγκτον του Ντελάγουερ», ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι δικηγόροι του θα «συνεργαστούν πλήρως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένας τρόπος να επισημάνει τη διαφορά του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνιόταν επί μήνες να επιστρέψει 184 εμπιστευτικά έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία και στη συνέχεια στο FBI πραγματοποίησε εισβολή στην κατοικία του  τέως προέδρου, στο Μαρ-α-Λάγκο, στην Φλόριντα.

Κι όμως! Έχει ξεσπάσει στην Αμερική σάλος. Όλοι μιλούν για «Garagegate». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διόρισε ανεξάρτητο ειδικό ανακριτή – για να διευκρινίσει την υπόθεση.

Φυσικά, οι Ρεπουμπλικάνοι ,θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το «σκάνδαλο». Ακόμη και να επιχειρήσουν να παραπέμψουν τον Μπάιντεν σε ειδικό δικαστήριο, καθώς έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν και χωρίς τη Γερουσία-που την ελέγχουν οι Δημοκρατικοί –δύσκολα θα το πετύχουν.

Η ελληνική «φαντασία»

Για φανταστείτε πάντως, να είχε συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Να είχαν ανακαλυφθεί ξεχασμένα , διαβαθμισμένα έγγραφα σε κάποιο παλιό γραφείο. Ποια θα ήταν η αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης; Ίσως την απάντηση δίνει ο χειρισμός της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και των τηλεφωνικών υποκλοπών: Η κυβέρνηση, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα Μπάιντεν για να ριχτεί άπλετο φως, έχει περιέλθει σε ρόλο παρατηρητή ,που ουδεμία ευθύνη έχει για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην πολιτική ζωή του τόπου. Πέρα από την αντιπολίτευση, η συντριπτική πλειονότητα του νομικού κόσμου, θεωρεί ότι επιχειρούνται μεθοδεύσεις συγκάλυψης των ευθυνών. Αυτό έδειξε και η κοινή παρέμβαση των 16 συνταγματολόγων  και η τελευταία απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενάντια στην απόπειρα εξουδετέρωσης της  ΑΔΑΕ.

Πριν σχεδόν 180 χρόνια , ο Γάλλος Αλέξις ντε Τοκβίλ ανέλυε στο περίφημο βιβλίο του «Η δημοκρατία στην Αμερική», την επιρροή που ασκούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί στην προστασία της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία είναι το καθεστώς που αντιστέκεται σε όλες τις τυραννίες, σε κάθε εξουσία όταν γίνεται καταχρηστική», έγραφε ο Τοκβίλ.  Καταγγέλοντας σε ένα διάσημο απόσπασμα στο βιβλίο του ότι οι πολίτες  σε μια δημοκρατία είναι ένα «κοπάδι δειλά και εργατικά ζώα, των οποίων η κυβέρνηση είναι ο βοσκός» .