Skip to main content

Εάν ανέβουν ξανά οι αποδόσεις

Λιγοστεύουν οι επιλογές και μαζί και η αποτελεσματικότητα των μέτρων...

Δύσκολοι καιροί για τις κεντρικές τράπεζες. Σε πρώτο πλάνο το ερώτημα εάν μπορεί ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο του 2%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να βάλει στη μάχη κατά του πληθωρισμού και το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης, μετά βεβαίως από ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τα «γεράκια», αφού συναίνεσαν σε μία μικρότερη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως όλα δείχνουν.

Την ίδια στιγμή όμως που είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πωλήσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων από το τεράστιο χαρτοφυλάκιό της ύψους άνω των 5 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ «αυτοπεριορίζεται» από τους κινδύνους που πυροδοτεί ευθύς αμέσως η διαδικασία της ποσοτικής σύσφιγξης. «Κόκκινη σημαία» ο φόβος ενός νέου γύρου ανόδου των αποδόσεων ειδικά στην ευρωπεριφέρεια, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις υπερχρεωμένες οικονομίες της περιοχής. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Φραγκφούρτη έχει καθυστερήσει να κάνει το βήμα σε σχέση με την Τράπεζα της Αγγλίας που έχει αρχίσει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της από τον Φεβρουάριο και τη Φέντεραλ Ριζέρβ που έκανε την αρχή τον Ιούνιο.

Οι εγγενείς δυσκολίες θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να ξεκινήσει με «έκπτωση», που σημαίνει ωριμάνσεις και όχι ενεργείς πωλήσεις. Το θέμα είναι ότι ενώ ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται αργά και βασανιστικά, οι κίνδυνοι θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και αυτοί. Ο ιδιωτικός τομέας θα κληθεί να απορροφήσει το ποσό ρεκόρ ενός χρέους ύψους 420 δισ. ευρώ από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και θεσμούς της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Bank of America, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Εάν όμως η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου επιστρέψει με καλπασμό στο 5%, η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει ξανά. Με τι; Ενδεχομένως με το νέο εργαλείο για την αποφυγή μετάδοσης κρίσης, που όμως ενέχει τον κίνδυνο εντάσεων στην ίδια την ΕΚΤ και αποσταθεροποίησης των αγορών. Λιγοστεύουν οι επιλογές και μαζί και η αποτελεσματικότητα των μέτρων…

Από την έντυπη έκδοση