Skip to main content

ΕΣΥ με άφησες το δυστυχή

Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η Βρετανία ακόνισε τα ψαλίδια στην υγεία και όλο και περισσότεροι ασθενείς με εποχική γρίπη νοσηλεύονταν σε διαδρόμους στα νοσοκομεία.

Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η Βρετανία ακόνισε τα ψαλίδια στην υγεία και όλο και περισσότεροι ασθενείς με εποχική γρίπη νοσηλεύονταν σε διαδρόμους στα νοσοκομεία. Υποχρηματοδοτούμενο εδώ και χρόνια θεωρείται το σύστημα υγείας της Βρετανίας και αυτό δεν το συγχώρησε η πανδημία.

Στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός δηλώνει από το βήμα της Βουλής υπερήφανη για τη διαχείριση. Οι 34.309 νεκροί δεν έχουν φωνή. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί; «Το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις». Άτιμο πράγμα η τύχη.

Ατυχία και η «συστημική αδυναμία» του συστήματος υγείας, που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι δεν θα το εγκαταλείψει, μόλις το μπαλκονάτο χειροκρότημα σταματήσει;

«Κάντε υπομονή, φανείτε προσεκτικοί, να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ». Κάναμε και παρακάναμε και τι καταλάβαμε; Πάλι, η υγεία μας θα την πληρώσει. Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη σαν γυαλί μάς έχει κόψει. Την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού, καταβάλλουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Είστε υπερβολικοί, λένε οι υπουργοί, με την κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση. Μα, ήδη δεν δοκιμάστηκε στην πανδημία και επειδή δεν παρατηρήθηκε συνωστισμός προθύμων σε κλινικές διαλυμένες, καταλήξαμε σε επιτάξεις μεταλλαγμένες;

Είστε υπερβολικοί, λένε οι υπουργοί, με την κριτική για τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ. «Είναι σημαντικό και οι γιατροί και οι ασθενείς να έχουν επιλογή».

Συγγνώμη, αλλά η ανάγκη δεν είναι επιλογή. Όποιος δεν έχει και η τσέπη του δεν αντέχει «το απογευματινό ιατρείο είτε το απογευματινό χειρουργείο, είτε την ιδιωτική κλινική απευθείας, είτε τον ιδιώτη γιατρό απέξω», ας προσέχει; Μην ανησυχείτε, «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρχει μεταφορά ύλης».

Ύλη ο ασθενής; Και όλο και θα ξηλώνεται το ΕΣΥ, ώσπου να γίνουμε Αμερική.

Από την έντυπη έκδοση