Skip to main content

Μετασοβιετικά έξοδα

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Μωυσή Λίτση
[email protected]

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, δύο νέα πολεμικά μέτωπα απειλούν με ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια τον μετασοβιετικό κόσμο στην κεντρική Ασία: η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και τα επεισόδια στα σύνορα Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

Η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν Αρμενίας αναζωπυρώνεται, μετά τη με ρωσική διαμεσολάβηση εκεχειρία το 2020. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μάχονται εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός ορεινού θύλακα ο οποίος έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο οποίος κατοικείται εξ ολοκλήρου και ελέγχεται από Αρμένιους, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Γερεβάν.

Μια μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν απειλεί να εμπλέξει τη Ρωσία και την Τουρκία, με τη δεύτερη να στηρίζει με θέρμη την κυβέρνηση του Μπακού. Επιπλέον, η σύγκρουση αυτή απειλεί να αποσταθεροποιήσει έναν σημαντικό ενεργειακό διάδρομο για τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ήδη ενεργειακό Αρμαγεδδώνα.

Η μετασοβιετική κεντρική Ασία απειλείται από έναν ακόμη παράγοντα γεωπολιτικής αστάθειας, τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν ανάμεσα στο Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Το Κιργιεστάν και το Τατζικιστάν είναι σύμμαχοι της Ρωσίας και φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά οι συγκρούσεις για συνοριακά θέματα είναι συχνές και πέρυσι είχαν αποτέλεσμα σχεδόν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ κληροδότησε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις, που τα τελευταία χρόνια παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής.

Πετρέλαιο και αέριο αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά σε «κατάρα», για τις χώρες των οποίων το υπέδαφος κρύβει πολύτιμους πόρους.