Skip to main content

Να μην υποτροπιάσουμε

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Δώδεκα χρόνια μιας σκληρής, ακραίας, άδικης σε μεγάλο βαθμό, οικονομικής περιπέτειας αφήνει πίσω της η χώρα. Δώδεκα χρόνια απίστευτης δοκιμασίας, με τρία μνημόνια που διήρκεσαν μια οκταετία και μια τετραετή ενισχυμένη εποπτεία, λαμβάνουν τέλος. Η Ελλάδα γυρίζει σήμερα σελίδα και παίρνει πάνω της την τύχη της οικονομίας της. Ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα έχει πολλά να διερευνήσει και να γράψει για την περίοδο 2010 – 2022.
Μνημόνια, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, νόμοι, ΠΔ, ΠΝΠ, εκλογές, δημοψηφίσματα, πολυκομματικές κυβερνήσεις, capital controls, κούρεμα ομολόγων, ψαλιδίσματα μισθών και συντάξεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υψηλή ανεργία, δικαστικές διαμάχες, απεργίες, μαζικές αντιδράσεις (βίαιες πολλές φορές), όλα μένουν στο παρελθόν, με το μέλλον να ανοίγει για τη χώρα ένα φωτεινό «παράθυρο». Διότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει:
–    Επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική κανονικότητα
–    Λιγότερους και χαλαρότερους δημοσιονομικούς ελέγχους
–    Ταχύτερη επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
–    Μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ανεξαρτησία
–    Μεγαλύτερες ευθύνες στις κυβερνήσεις για τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν
–    Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού
–    Ελκυστικότερο επενδυτικό προφίλ
–    Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
–    Μεγαλύτερες προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ
–    Ευνοϊκότερες συνθήκες λειτουργίας των τραπεζών
–    Αυξημένα αποθέματα δυνάμεων προς αντιμετώπιση της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης 
–    Διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας
Καλό, ωστόσο, είναι να μην ξεχνάμε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Η οικονομία της Ελλάδας θα εποπτεύεται με σχετική χαλαρότητα για πολλά χρόνια ακόμη, ενώ ο κίνδυνος να υποτροπιάσουμε ως οικονομία θα είναι πάντα ορατός. Με απλά λόγια, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές που μας οδήγησαν στα μνημόνια, διότι τότε οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες για όλους…