Skip to main content

Μ. Βορίδης στη «Ν»: Μπόνους παραγωγικότητας και νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Μπόνους παραγωγικότητας» θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μέσα στη φετινή χρονιά και όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, «έχουμε δεσμεύσει τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Σε συνέντευξή του στη «Ν», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει πως η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο και σημειώνει πως στην πιλοτική εφαρμογή το μέτρο «θα αφορά 6.000 υπαλλήλους που θα εργαστούν για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης». Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί μια σειρά νομοθετικών προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Με αφορμή τη συζήτηση για τις επόμενες εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πως «έχουμε  δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι επιδίωξή μας είναι η αυτοδυναμία». Παράλληλα, στη συνέντευξή του στη «Ν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Έχετε προαναγγείλει την εισαγωγή μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο. Ποιους θα αφορά και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί;

«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες της κυβέρνησής μας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και ακολουθεί τα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας και των καλών πρακτικών που χρόνια τώρα εφαρμόζονται σε άλλα δυτικά κράτη. Η εισαγωγή του μέτρου της ανταμοιβής των παραγωγικότερων εκ των δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύει πρωτίστως στο να άρει το παγιωμένο κλίμα εξισωτισμού που επικρατεί διαχρονικά στο Δημόσιο, αποθαρρύνοντας το δημιουργικό πνεύμα και την αποδοτικότητα των πιο επιμελών στελεχών του. Το μπόνους παραγωγικότητας πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση εντός του 2022 και θα αφορά 6.000 υπαλλήλους που θα εργαστούν για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την υλοποίηση και εφαρμογή του έχουμε δεσμεύσει τουλάχιστον 7,5 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ την απόφαση για τη χορήγησή του θα λαμβάνουν οι προϊστάμενοι της εκάστοτε οργανικής μονάδας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η παροχή του θα συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων μετρήσιμων ποσοτικών στόχων για την κάθε υπηρεσία όπως αυτοί έχουν τεθεί βάσει του προγραμματισμού των εργασιών τους. Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, χτίζουμε σταδιακά έναν σύγχρονο δημόσιο τομέα, βελτιώνοντας τη σχέση του με το ανθρώπινο δυναμικό του και με προοπτική να λειτουργεί ως μια αποτελεσματική επιχείρηση, στηρίζοντας στο έπακρο την ιδιωτική οικονομία και προσφέροντας υψηλής ποιότητας διοικητικές υπηρεσίες στον πολίτη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου».
 
Το επόμενο διάστημα, ποιες άλλες πρωτοβουλίες αναμένονται από το υπουργείο Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης; 

«Έχουμε διαμορφώσει και ξεδιπλώνουμε σταδιακά ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο στην πλήρη εφαρμογή του πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε τις νομοθετικές μας προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να αντικαταστήσουμε το υπάρχον ανεφάρμοστο σύστημα αξιολόγησης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία ενός νέου συστήματος στοχοθεσίας, εναρμονισμένου στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, προσανατολιζόμαστε στην αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας, ενώ θα νομοθετήσουμε την αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουμε σύντομα, καθώς οι φιλοδοξίες μας είναι αρκετά μεγάλες και δεν εξαντλούνται μόνο στα όσα προανέφερα».
 
Με ανοιχτά όλα τα δύσκολα μέτωπα -πανδημία και ακρίβεια-, πόσο εύκολο είναι το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση να υλοποιήσει την ατζέντα με την οποία είχε  εκλεγεί το 2019; 

«Η κυβέρνησή μας, παρά τις τεράστιες και πολυμέτωπες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί μέχρι σήμερα στο πεδίο, πέτυχε να κρατήσει όρθια την κοινωνία σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας στοχευμένα μέτρα, τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όσο και για την ανακούφιση των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη, απότοκο της πανδημίας. Παράλληλα, δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να υλοποιούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, για τις οποίες άλλωστε λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό, αλλά με πλάνο και μεθοδικότητα μετατρέψαμε τις κρίσεις αυτές σε ευκαιρία. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, προχωρήσαμε στην κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες, προκειμένου να επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητά τους που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεοληψίες του αποστέρησαν, υλοποιώντας έτσι μία από τις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Παράλληλα, με αφορμή και την πανδημία επιταχύναμε τη μετάβαση του δημόσιου τομέα στη σύγχρονη εποχή, ενισχύσαμε την ψηφιακή επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων μας για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και εξορθολογίσαμε τη λειτουργία του κράτους μέσα από σειρά σημαντικών νομοθετικών και θεσμικών παρεμβάσεων».
 
Το ενδεχόμενο της αναζήτησης πολιτικών συνεργασιών μετά τις επόμενες εκλογές -οι οποίες θα γίνουν με την απλή αναλογική- είναι κάτι που απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία; 

«Έχουμε δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι επιδίωξή μας είναι η αυτοδυναμία και μόνο αυτή και αυτό το ζήτημα θα θέσουμε στη λαϊκή ετυμηγορία όταν έρθει η ώρα. Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγγυάται την κυβερνησιμότητα της πατρίδας μας και συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά από το μέχρι σήμερα έργο μας. Είναι άλλωστε ευρέως αποδεκτό ότι η παρούσα κυβέρνηση αντεπεξήλθε με σθένος στις τεράστιες και κοσμοϊστορικές προκλήσεις που έφερε στο διάβα της η Ιστορία. Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, θα συνεχίσει να μάχεται για τα συμφέροντα των Ελλήνων και αυτό ο λαός μας το αναγνωρίζει και μας το πιστώνει».
  
Ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 37,5% με 38% ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που είναι εκτός Βουλής. Θεωρείτε πως θα μπορούσε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο να γίνει μια συζήτηση για τροποποιήσεις στο «μπόνους» που δίνεται στο πρώτο κόμμα; 

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στο υπουργείο Εσωτερικών για μια τέτοια αλλαγή. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ανακοινώσατε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση του εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «Κασσάνδρες». Πώς απαντάτε σε όσους έχουν εκφράσει διαφωνίες για τις συνθήκες διεξαγωγής του διαγωνισμού;

«Ο εισαγωγικός διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης συνιστά την κορυφαία διαδικασία επιλογής και ανάδειξης στελεχών του Δημοσίου. Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται προκειμένου να έχουν την ευκαιρία μετέπειτα να διεκδικήσουν μία νευραλγική θέση στο Δημόσιο.
Γίνεται συνεπώς σαφές ότι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι ένας μηχανισμός προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι το ΑΣΕΠ, αλλά μία κορυφαία αξιοκρατική διαδικασία, ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κάναμε τον διαγωνισμό απαιτητικότερο και, μάλιστα, κατόπιν ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τη γαλλική Ecole Nationale d’ Administration (ENA), εμπλουτίσαμε την εξεταζόμενη ύλη και αυξήσαμε τα προς εξέταση γνωστικά αντικείμενα, καθώς και τη βάση εισαγωγής στη Σχολή. Αυτά είναι γνωστά από τον Ιούνιο του 2021 και, μάλιστα, τις αλλαγές αυτές παρουσίασε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Εύη Δραμαλιώτη, ενώπιον της Βουλής, χωρίς να διατυπωθεί η παραμικρή ένσταση από πλευράς αντιπολίτευσης. 
Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη μέσα σε αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας σε όλη τη διάρκειά του, αλλά και εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην Αττική κατά το δεύτερο στάδιό του, αυτός στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Προφανώς αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, οι οποίοι για δικούς τους λόγους καταφεύγουν σε ανώνυμες και ανυπόστατες καταγγελίες, προκειμένου να πλήξουν την αξιοπιστία του διαγωνισμού. Ας το συνειδητοποιήσουν: η Σχολή παράγει στελέχη ταχείας εξέλιξης, δηλαδή την αφρόκρεμα της Δημόσιας Διοίκησης. Η Σχολή είναι ανταγωνιστική και απαιτητική και παράγει στελέχη εξαιρετικά υψηλού επιπέδου που δεν φοβούνται ούτε τη δυσκολία των θεμάτων, ούτε τη βάση του “έξι”. Η εποχή του εξισωτισμού τελείωσε.