Skip to main content

Δεύτερη ανάγνωση

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας, με δηλώσεις του χθες το απόγευμα, τονίζοντας ότι η Επιτροπή εισηγείται τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, αλλά και ότι υπάρχει βούληση να κυλήσει «κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο». Όπως έγινε γνωστό, ωστόσο, η Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να εισηγηθεί μεταξύ άλλων την άμεση ματαίωση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, την οποία βέβαια θα πρέπει να αποφασίσουν οι δήμοι και όχι η κυβέρνηση, όπως επίσης και σειρά μέτρων μετά τις γιορτές: σμίκρυνση ωραρίων σε εστίαση, διασκέδαση, περιορισμός ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κλειστούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας. 

Το ενδεχόμενο γενικού lockdown τα Φώτα έσπευσε να «ξορκίσει» με δηλώσεις του, επίσης χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διαβεβαίωσε ότι «αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αυτό έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ένα μεγάλο αποθεματικό Covid», αλλά και πως «το ότι μπορεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, δεν σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος. Το “κλειδί” είναι τι είδους πανδημία θα έχουμε. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πανδημία που θα έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο πριν τα στοιχεία. Τα σενάρια τρόμου προκαλούν στην οικονομία ζημιά ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν».

Ορθή η επισήμανση του κ. Σκυλακάκη περί της ζημίας από τα σενάρια τρόμου. Το ίδιο και χειρότερο, όμως, αποτέλεσμα έχει και η άγνοια για το τι θα γίνει, ειδικά όταν οι προαναγγελίες μέτρων για κλάδους που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα, όπως η εστίαση και η διασκέδαση-αναψυχή-πολιτισμός, δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες στιβαρές προαναγγελίες περί πρόσθετων μέτρων στήριξης. 

Αντιθέτως, από τις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή από την επιβολή των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν σήμερα, υπάρχει σταθερή άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτών και άλλων κλάδων για συνέχιση των προγραμμάτων αναστολών εργασίας, επιδότησης ενοικίων κ.ο.κ., όταν όχι μόνο στην εστίαση αλλά και στο λιανεμπόριο οι τζίροι είναι πολύ χαμηλοί και τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα και αιμορραγούν οικονομικά λόγω του κύματος της ακρίβειας στην ενέργεια, σε βασικά αγαθά κ.ο.κ. 

Όταν επιστρέφουν σε lockdown μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες-χώρες και οι επιστήμονες μιλάνε για πολλαπλάσια μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον από τη Δέλτα, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο για τη χώρα μας. Και η μη έγκαιρη προειδοποίηση της πραγματικής οικονομίας δεν θα είναι φταίξιμο των επιστημόνων…