Skip to main content

Ένα βότσαλο στη λίμνη

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στη Φυσική υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή, η αύξηση της εντροπίας, και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι δεν ισχύει το ίδιο και στην πολιτική. Ο νόμος της θερμοδυναμικής υπαγορεύει ότι το σύνολο της ενέργειας σε ένα κλειστό σύστημα παραμένει σταθερό, ενώ η ενέργεια αυτή τείνει να μετατρέπεται σε θερμική. Με απλά λόγια, αν το Σύμπαν είναι ένα κλειστό σύστημα, η εντροπία τείνει να αυξάνεται, ενώ η ενέργεια τείνει προς θερμική.

Πώς ορίζεται η εντροπία; Μέσω μαθηματικής φόρμουλας που αναφέρεται στον αριθμό των δυνατών διατάξεων ενός συστήματος. Αλλά, επί της ουσίας, είναι το μέτρο της αταξίας ενός συστήματος, η αιτία που τα πράγματα γύρω μας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Διαφορετικά, θα βαλτώσουν.

Ένα βότσαλο στη λίμνη ήταν και οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Το σύνολο της ενέργειας δεν μεταβλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό, αλλά αυξήθηκε η θερμοκρασία με τη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες και την πρωτιά με διαφορά του 42χρονου Κρητικού ευρωβουλευτή, ο οποίος υπήρξε ένα από τα τρία φαβορί της διεκδίκησης της αρχηγίας. Σύμφωνα με τους άτυπους ειδικούς στις εκλογικές αναμετρήσεις, τους στοιχηματζήδες. Όσοι πίστεψαν στα πονταρίσματα δεν εξεπλάγησαν. Για άλλη μια φορά απεδείχθη ότι η «ανανέωση» -ακόμη και κατά έναν τρόπο που την καθιστά ζήτημα ηλικίας ή προσώπου που δεν έχει τη φθορά της κυβερνητικής εξουσίας- έχει σίγουρες αποδόσεις στην πολιτική.

Οι χαμένοι της χθεσινής διαδικασίας τυπικά είναι τέσσερις, αλλά ουσιαστικά ο χαμένος είναι ένας, ο πλέον προβεβλημένος, και οι δημοσκόποι, που δεν είχαν ψηλά την αντένα. Ενδεχομένως, υπάρχουν ελαφρυντικά, με κυριότερο το μη καθορισμένο εκλογικό σώμα. Εκείνο, πάντως, που ενδιαφέρει το κλειστό πολιτικό σύστημα είναι αν και πώς θα σωματοποιηθεί στις γενικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ η διαφαινόμενη δυναμική. Με απλή και ενισχυμένη αναλογική.

Αποκτά ενδιαφέρον και η στρατηγική, το μέλι και το κεντρί. Η χαρά του πολιτικού αναλυτή και του κομματικού διαιτητή.