Skip to main content

Μα τον Μπέργκμαν, τι μυθοπλασία…

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

Οι Έκνταλ γιόρτασαν το χριστουγεννιάτικο «δώρο» του Γερούν, που «ξεπάγωσε» τις συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μικρή Φάννυ, μικρέ Αλέξανδρε, ένα τριήμερο κράτησε η χαρά. Σε κινηματογραφικούς όρους, το πρώτο μέρος της ταινίας. Ζωηρή ατμόσφαιρα, λυμένοι ώμοι, λυμένες κουβέντες, καθώς ετοιμάζεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 1907.

Cut. Από το 1907 στην εκπνοή του 2016. Μετά τα γέλια και τις ρακές, τις χαρές και τους χορούς, το ψυχρό, «στεγνό», γεμάτο πόρτες που κλειδώνουν και παράθυρα με κάγκελα, σπίτι του Βέργκερους, που απαιτεί αυστηρή πειθαρχία. Τιμωρία και κηρύγματα, μπλεξίματα και μηνύματα.

Ο υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, έστειλε την επιστολή «αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις», που «είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή».

Αφού η πληρωμή είναι εφάπαξ, γιατί ο πατήρ Έκνταλ αναφέρεται σε 13η σύνταξη; Ποιητική αδεία ή για να μην ταραχθεί των παιδιών η σχετική ηρεμία;

«Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και στον δημοσιονομικό στόχο του 2016… Αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το μνημόνιο».

Τι λέει εδώ ο υπουργός είναι πιο καθαρό κι από ουρανό τον Αύγουστο.

«Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το μνημόνιο».

Προς τι, λοιπόν, η σκηνοθεσία για αντιθέσεις, η θεματολογία, η καταγγελία και η επιστολογραφία; Για το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης και φωτογραφίας;

Μικρή Φάννυ, μικρέ Αλέξανδρε, καλώς ήρθατε στην απομάγευση.