Skip to main content

άκυρο

Από την έντυπη έκδοση

Ανέφικτο θεωρεί τον στόχο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου μέχρι τα τέλη του 2020 η Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτισσα και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ.

«Οι βρετανικές εκλογές άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βρετανία, αλλά όχι και μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών» τονίζει σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. Η πρώην υπ. Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρεί ότι «το Λονδίνο χρειάζεται τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. τουλάχιστον όσο και οι Βρυξέλλες, ενδεχομένως και περισσότερο». 

Η Γερμανίδα πολιτικός θεωρεί σχεδόν απίθανο οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια εμπορική συμφωνία να διαρκέσουν μόλις 9 μήνες: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Μια συμφωνία θα ήταν εφικτή σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε περίπτωση που η Βρετανία δεχτεί να εφαρμόζει σε αρκετούς τομείς ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα.

Όσο περισσότερο η Βρετανία θέλει να απομακρυνθεί από την Ε.Ε., τόσο πιο πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο και από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών. Που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολύ».

Κατά την εκτίμησή της, η ξεκάθαρη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές τον βοηθά στην εφαρμογή πολλών σχεδίων του, ανάμεσα στα οποία είναι και η αποδυνάμωση του κοινοβουλίου έτσι ώστε στο μέλλον η προκήρυξη εκλογών να γίνεται από την κυβέρνηση και όχι από τη Βουλή. Η Καταρίνα Μπάρλεϊ είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. παραμένει το ίδιο πολύπλοκη όσο και πριν από τις βρετανικές εκλογές.

Η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός θεωρεί, τέλος, απίθανο η Βρετανία να βρεθεί μετά το Brexit σε καλύτερη οικονομική θέση απ’ ό,τι η Ε.Ε.: «Αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πώς μπορεί μια σχετικά μικρή χώρα να συνάψει πιο επικερδείς, για εκείνη, εμπορικές συμφωνίες απ’ ό,τι ολόκληρη η Ε.Ε. με πληθυσμό 500 εκατομμυρίων; Εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τέτοιου είδους συμφωνίες, για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, διαρκούν, συνήθως, πολλά χρόνια».