Skip to main content

Οι δείκτες που μετρούν την οικονομία

Από την έντυπη έκδοση

Του Σπ. Ρουκανά

Εν όψει της 8ης Νοεμβρίου 2016, που θα πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η πορεία της αμερικανικής οικονομίας συζητήθηκε αναλυτικά από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική οικονομία εξετάζεται με δύο παραμέτρους, τις εισοδηματικές ανισότητες και τις επιπτώσεις της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Η τάση των εισοδηματικών ανισοτήτων αποτυπώνεται στον δείκτη Gini. Ο δείκτης Gini όταν είναι μηδέν εκφράζει τέλεια ισότητα και όταν είναι ένα τέλεια ανισότητα.

Στις ΗΠΑ παρατηρείται διαχρονική αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και για το 2013 βρίσκεται στο 0,40, με τον μέσο όρο για τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο 0,32, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Μάλιστα, ο δείκτης Gini είναι ο υψηλότερος ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση μπορεί να αξιολογηθεί με βάση τον δείκτη OECD FDI Regulatory Restrictiveness Index.

Ο δείκτης μετρά τους περιορισμούς αναφορικά με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, το μηδέν αποτυπώνει μια ανοικτή οικονομία και το ένα κλειστή οικονομία.

Διαπιστώνεται για το 2014 ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και είναι σίγουρα πιο ανοικτή οικονομία από το Μεξικό και την Κίνα, που έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη.

Συνοψίζοντας, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα κριθεί με βάση την ικανοποίηση της απαίτησης για διαφοροποίηση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και των συνεπειών της.